tisdag 31 december 2013

Grizzly Man (2005)






Det vilar ingen sentimentalitet över den här dokumentären, regissören Werner Herzog har inte på något sätt försökt att försköna människan Timothy Treadwell utan visar upp honom och hans komplicerade förhållande till livet helt naket.

Det är gripande och sorgligt tragiskt att se och höra Treadwell prata om dom här grizzlybjörnarna som han i 13 års tid levde tillsammans med och inse att dom för honom är en ersättning för människosläktet som han inte på samma sätt klarar av att leva med.

Till slut så är det ju också en av dom här björnarna som dödar honom och hans partner Amy Huguenard men jag tror inte att det för honom var något oväntat för under hela dokumentären så får man känslan av att han letar efter just döden och vill att den ska komma just där i Alaska på den enda platsen där han känner sig levande.
Framför sin egen kamera mitt bland djuren så pratar han hela tiden om hur farliga hans älskade björnar är och att dom kan slita honom i stycken när som helst och att han gärna skulle dö för dom.
Han intalar sig själv och försöker få oss åskådare att tro att han lever där bland björnarna för att skydda dom mot den onda människan men det framkommer ju aldrig några bevis för att han idkar någon form av djurvård utan detta handlar egentligen enbart om att fylla det tomrum som han själv har inom sig.

Till största delen så är det ju hans egna videofilmer man får se sen så har ju Herzog pratat med några av dom få vänner Treadwell hade och familjemedlemmar för att om möjligt få ihop en bild utav denna intressant trasiga människa.

Det är som sagt en gripande och tragisk och enastående bra dokumentär som sitter kvar i en en lång stund efter att sluttexterna rullat förbi TV rutan.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

  Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är o...