onsdag 28 mars 2012

Gycklarnas Afton (1953)



Cirkus Alberti under ledning av cirkusdirektören Albert Johansson (Åke Grönberg) reser genom Sverige och slår upp sina tält vid varje liten stad dom kommer till.
Dom kommer till staden där Alberts hustru bor och hans två söner som han inte sett på flera år samtidigt som hans älskarinna, den förföriska cirkusryttarinnan Anne (Harriet Andersson) stöter på stans skådespelande charmör Frans (Hasse Ekman).
Stoppet i den här stan blir ett crossroad för hela sällskapet som kan äventyra både cirkusens och deras egen framtid.

Om man inte sett någon film förut av Bergman så är det här dramat en bra introducering, den är till skillnad från många av hans filmer väldigt lättillgänglig och dessutom mycket bra.

Skådespelarna är fantastiska med Åke Grönberg som cirkusdirektören Albert i spetsen.
Fotot av Sven Nykvist är enastående och man förstår varför han blivit en sån stor förebild för så många filmfotografer.
Inledningen av filmen är helt strålande vacker när man får följa hela cirkuskaravanen som en siluett en tidig morgon på väg genom landskapet.

Det är dramatiskt, det är erotiskt hett och uppgörelsen i slutet mellan Albert och Frans var för den tiden en av dom blodigaste slagsmålscenerna som gjorts och i den återblick man får se i början när clownen Frost (Anders Ek) kommer på sin fru Alma (Gudrun Brost) badandes naken med en samling soldater är fantastisk i all sin bisarrhet.

En mycket bra historia som blivit en enastående film.







1 kommentar:

  1. Det är så kul att läsa dina filmrecentioner.
    Vet inte när jag ska se alla filmer bara.
    Denna film har jag inte heller sett, suck!
    Men en sak är säker, jag fortsätter att läsa din filmblogg med glädje. Tack Lelle!

    SvaraRadera

Fleishman is in Trouble - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/9ybMxpm_JBE?si=C_3EnWSWEjXz5zsc Inledningen på deras separation var när dom träffades säger Libby ( Lizzy Caplan ) som är...