torsdag 21 november 2019

The Handmaid's Tale - Säsong 1 (2017)





I en dystopisk framtid så har ett inbördeskrig rasat i USA och en totalitär religiös grupp kallad Jakobs Söner tagit över styret. Landet har nu fått namnet Gilead, kvinnor har förpassats till att vara andra klassens medborgare där dom fertila hålls fångna som barnaföderskor och resten arbetar som tjänstefolk om dom inte råkar vara gifta med någon i samhället högt uppsatt man.

June har separerats från sin man och dotter och hålls nu fången hos paret Fred och Serena Waterford där hon regelbundet våldtas för att om möjligt kunna ge paret ett barn eftersom Fred själv är steril.

En riktigt obehaglig historia som har blivit en lika obehaglig TV-Serie och som är lite av en varning med tanke på att den religiösa och politiska extremismen ökar i hela världen, det gör ju också att den kanske inte känns så långt ifrån en händelse som i en framtid mycket väl skulle kunna ske.

Serien är skapad av Bruce Miller som har ett antal serier i bagaget, bland annat Cityakuten från tidigt 2000-tal och den här första säsongen är riktigt bra och lade sig som en grå och tung, deprimerande och skrämmande filt över en som tittare. Mycket bra skådespelare med Elisabeth Moss som June, ödesmättad musik av Adam Taylor och öststatsvackert kameraarbete designad Colin Watkinson.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...