onsdag 27 juni 2018

Borg vs McEnroe (2017)






Titel:  Borg vs McEnroe
År:  2017
Land:  Sverige, Danmark, Finland
Genre:  Drama, Sport
Längd:  1 tim, 47 min




Det är dags för Wimbledonturneringen 1980 och varken publik eller journalister räknar med några andra i finalen än världsettan Björn Borg och världstvåan John McEnroe, dom enda som kanske hyser några tvivel är väl just spelarna själva.


Sverrir Gudnasson som Björn Borg och Shia LaBeouf som John McEnroe är helt fantastiska, för att inte tala om Stellan Skarsgård som Borgs tränare och mentor Lennart Bergelin.
Den Danska regissören Janus Metz har pusslat ihop en strålande blandning av dokumentär drama och sport och filmen är lika spännande som vilken tajt thriller som helst och dessutom så blev det lite känslosamt eftersom man ju skickas tillbaka till den där finalen 1980 som jag personligen då satt framför TV:n och följde samtidigt som man mer eller mindre åt upp fingrarna av nervositet.

Som tittare så får vi ju följa spelarna som unga, speciellt Borg när han upptäcks av Bergelin i Södertälje där han är på väg att stängas av från sin tennisklubb på grund av dåligt uppförande. 
Med några små klipp så får vi sen följa några matcher och turneringar under spelarnas karriärer och även dom två kombattanterna och hur dom på olika sätt förbereder sig och våndas inför finalen som ju är filmens själva centrum och som hela den inledande historien med alla sina beståndsdelar till slut leder fram till.

En förbannat bra film. Spännande och fascinerande, dramatisk, tragisk och speciellt rolig om man som jag upplevt spelarna och framförallt den aktuella matchen.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...