måndag 30 november 2015

Linje 123 Kapad - "The Taking of Pelham 1213" (2009)

Amerikansk, Engelsk
actionthriller
av
Tony Scott
...................................

Tidigt en morgon när vanligt folk är på väg till jobbet så rusar fyra män in och kapar tunnelbanan på Manhattan.
Ryder som är den som styr kapningen får kontakt med transportkontrollanten för tunnelbanan Walter Garber och kräver att få 10 miljoner dollar inom en timme om han inte ska börja avrätta gisslan en efter en.

Här får Denzel Washington för en gångs skull spela en riktig antihjälte, en helt vanlig kontrollant på tunnelbanan i New York som helt plötsligt hamnar mitt i ett kapardrama där då istället John Travolta får spela en riktig psykopat i form av Ryder som inte har några som helst problem att använda vapen mot vem som än står i vägen för hans mål att få tag i 10 miljoner dollar.

Som vanligt när Tony Scott står för regin så är det tung action, det är snyggt filmat och spänningen ligger på topp så gott som hela tiden och även om så gott som hela filmen utspelar sig i en tunnelbanevagn och i ett kontrollrum så lyckas han få in en del krascher med bilar och motorcyklar inblandade.
Dom scenerna känns helt onödiga men han kände väl sig tvungen så att folk ska känna igen sig vad vet jag.

Spännande är det och samspelet och dialogen mellan Garber och Ryder är bra men allting känns ändå lite hafsigt och lite stelt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...