tisdag 7 januari 2014

Fröken Frimans Krig - Säsong 1 (2013)






Det är i början av 1900-talet i Stockholm.
Kvinnorättskämpen Dagmar Friman (Sissela Kyle) startar tillsammans med Kinna Boman (Sofia Ledarp) konsumentföreningen och mataffären Svenska Hem för att utmana dom män som styr hela handeln med livsmedel i staden.
Ordföranden för specerihandlarna Frithiof Johannesson (Allan Svensson) tänker dock inte släppa på det manliga monopolet och gör vad som helst för att se till att öppnandet av deras butik aldrig kommer att ske.

Manuset som lite löst bygger på en verklig händelse i Stockholm i början av seklet känns väldigt äkta även om det blir lite komprimerat. 
Omgivningarna, fotot och framförallt skådespelarna med Sissela Kyle i spetsen som Dagmar Friman är dock så fantastiska bra så dom överskuggar nästan själva historien.

Det är inte bara dramatiskt och spännande intressant det finns inklämt några hysteriskt roliga scener i allt det allvarliga också och som gör att dom här 180 minuterna är riktigt njutningsfulla.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Rök utan Eld av Dan Buthler (2024)

  Advokaten och adelsmannen Gabriel Creuz har precis kommit ut efter att ha suttit ett par år i fängelse för bedrägeri. Han vet att han är o...