fredag 9 november 2012

Spiderman (2002)






Den blyge och försynte Peter Parker (Tobey Maguire) blir biten av en genetiskt manipulerad spindel och utvecklar fantastiska krafter.
Till en början så använder han dessa själviskt för att få Mary Jane Watson (Kirsten Dunst), som han varit kär i sen 6-års åldern men efter att hans farbror Ben (Cliff Robertson) blivit skjuten under ett rån så börjar han använda sina nyvunna krafter för att bekämpa brottslighet istället.
Med stora krafter följer stort ansvar som Ben så faderligt säger till Peter.

Regissören Sam Raimi hade ju några år innan den här filmen gjort Darkman så han var ju lite van vid en outsider som hoppar från tak till tak i jakten på bovar och banditer samtidigt som folket på gatan nedanför är osäkra om han är en hjälte eller en ond figur och det märks att han känner sig hemma här för detta är en actionfilm med riktigt bra flyt, både nere på marken och uppe i luften.

Scenerna när Spindelmannen far över stadens gator är enastående bra filmade och det är inte många sekunder i filmen som känns tråkiga eller fel.
Willem Dafoe spelar över lite som The Green Goblin/Norman Osborn men det gör inte så mycket när det handlar om en filmatiserad seriefigur.

Bäst är faktiskt J.K. Simmons som tidningsredaktören J. Jonah Jameson som vägrar acceptera Spindelmannen som en hjälte och gör allt för att utmåla honom som ett hot mot samhället samtidigt som han givetvis vill tjäna pengar på honom.

En rolig detalj i filmen är när Mary Jane halkar och hennes lunchbricka far upp i luften och Peter fångar allting.
Med lite klet på brickan och en hel del omtagningar så gjorde han precis det som den slutliga scenen visar.

Det är lite roligt och lite sorgligt men framförallt så är detta action på hög nivå.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...