onsdag 28 november 2012

Tyrannosaur (2011)






Joseph (Peter Mullen) är en man, tärd av vrede, våld och hat.
Efter ett av sina raserieutbrott så hamnar han i en secondhand butik som ägs av Hannah (Olivia Colman).
Dom två dras motvilligt till varandra och Joseph inser att han inte är ensam om att släpa på smärtsamma och tunga bördor.

En mörk nästan svart film om destruktivitet och smärta.
Peter Mullen och Olivia Colman är så fruktansvärt bra i huvudrollerna att det gör ont att se vissa scener och varje tillstymmelse till ett litet leende blir man nästan gråtfärdig av.

Man känner så oerhört starkt för den vandrande krutdurken Joseph och den av sin man sexuellt utnyttjade och misshandlade Hannah så att man nästan i sig själv lever med i dessa trasiga människors sinnesstämning.

Regissören Paddy Considine har pusslat ihop ett oerhört starkt, tungt och gripande drama och det var länge sen som jag blev så tagen och omskakad av en filmad historia som denna.
Något av det bästa jag någonsin sett i film och skådespelarväg faktiskt.






lördag 24 november 2012

Blackaria (2010)






En kvinna har problem med nyinflyttade grannar som ger ifrån sig underliga ljud om nätterna.
När hon till slut konfronterar dom så visar det sig att det utspelar sig sataniska orgier i lägenheten bredvid.

Regissörerna har försökt göra en Giallo-film i Italiensk anda. 
Stilmässigt elegant, våldsamt och med en hel del naket.
Tyvärr så har dom inte kommit ens i närheten av någonting som kan kallas kvalitet, allting har bara blivit en skrattretande soppa med skådespelarinsatser som är utomjordiskt usla.

Våld, vackra kvinnor och en massa nakna bröst räcker inte någonstans här.




fredag 23 november 2012

Jurassic Park (1993)






Mångmiljardären John Hammond (Richard Attenborough) har lyckats med det otroliga, 
att föda upp levande dinosaurier på en ödsligt belägen ö utanför Costa Rica.
Nu har han bjudit in fyra personer med specialkunskaper inom området för att dom ska gå igenom parken innan det är dags att öppna för allmänheten.




Detta är filmunderhållning när den är som allra bäst och här visar regissören Steven Spielberg upp alla sina cineastiska trollkonster.
Det är olidligt spännande och dramatiskt, dom visuella effekterna är enastående och skådespelarna Sam Neil, Laura Dern, Jeff Goldblum och Richard Attenborough är alla strålande i sina karaktärer.

All komplicerad teknik och vetenskap som genomsyrar boken har här minimerats och istället så har all tyngd lagts på det visuella. John Williams musik är som alltid mäktig och fotot av legendaren Dean Cundey magnifikt.

Jag njöt lika mycket nu som jag gjorde i biofåtöljen 1993.








tisdag 20 november 2012

The Avengers (2012)




Superhjältarna i The Avengers Iron Man (Robert Downey Jr), Thor (Chris Hemsworth), Captain America (Chris Evans), Hulken (Mark Ruffalo), Black Widow (Scarlett Johansson), Hawkeye (Jeremy Renner) och organisationen SHIELD under ledning av Nick Fury (Samuel L Jackson) står inför ett globalt problem när Thor's genomusle bror Loke (Tom Hiddleston) tar sig ner på Jorden med målet att förslava hela mänskligheten.


Regissören Josh Whedon ger oss tittare här en strålande uppvisning i maffig underhållning, en visuell fest för ögonen med riktigt coola effekter och en handling som inte innehåller många döda sekunder.
Även om dessa från serietidningsvärlden förflyttade superhjältar jobbar tillsammans som en enhet så är det ju Iron Man som spelas av Robert Downey Jr som är den klart lysande stjärnan. 
Dom andra får faktiskt finna sig i att stå lite i bakgrunden även om Hulken av förklarliga skäl ändå är den som syns och hörs mest.
Det är ett strålande och explosivt äventyr och jag tror inte att man behöver ha vuxit upp med dessa figurer för att ryckas med även om det hjälper lite grann.



söndag 18 november 2012

W.E. (2011)






Filmen handlar om två kvinnor, Wally Winthrop (Abbie Cornish) och Wallis Simpson (Andrea Riseborough) åtskilda av mer än 60 år.
Wally är fanatiskt intresserad av kärlekssagan mellan Wallis och den engelska tronarvingen Edward VIII, som innebar att han abdikerade från englands tron och flydde landet.
Samtidigt som hon drömmer sig tillbaka till 30-talet så brottas hon med ett eget förhållande som är på väg att rasa.

Ett ganska imponerande romantiskt drama regisserad och skriven av Madonna.
Det är väldigt stilfullt och snyggt, nästan lite för perfekt visuellt för man får nästan känslan av att titta på en modevisning eller någon form av designutställning.

Skådespelarna är bra i sina roller och speciellt dom sekvenser som går tillbaka i tiden till 30-talet och romansen mellan (som ju faktiskt är direkt taget ur verkligheten) Wallis och Edward VIII är mycket bra och enastående välspelade.

Det är snyggt, elegant och välspelat men kanske lite stelt.






lördag 17 november 2012

War of The Dead (2011)






En grupp amerikanska och finska soldater är under 2:a Världskriget på väg på ett uppdrag i Finland där dom ska förstöra en bunker som hålls av tyskarna.
När dom närmar sig så möter dom på motstånd men soldaterna som attackerar dom verkar vara allt annat än levande.

Denna zombie historia utspelas under en natt i dom finländska skogarna och man kommer på sig själv med att sitta och önska att det skulle bli morgon någon gång så att man skulle kunna se vad som händer.
Det är nämligen så mörkt att man inte ser vem som är ond, god, levande, död eller vad som egentligen händer överhuvudtaget.

Annars så är väl fotot det enda som ibland är rätt hyfsat, skådespelarna springer mest runt och slänger ur sig coola amerikanska uttryck på riktigt usel engelska och agerandet är under all kritik.

Dom har lagt in en liten känslosam scen mitt i allt som ska frambringa lite tårar men man garvar mest och var det något som ögonen tårades av så var det istället specialeffekterna på slutet som var hemska.

Den svenska skådespelaren Andreas Wilson är ju med och han har några få repliker i början av filmen innan han dör och jag satt och undrade vad i helvete han gjorde i den här produktionen egentligen?
Antingen så fick han ofantligt betalt, vilket jag betvivlar eller så hade han någon polare som jobbade i filmteamet.

Mörkt och tråkigt är det. Ungefär som att ligga vaken på natten och inte kunna somna om.






torsdag 15 november 2012

Trollkarlen från OZ (1939)



Original titel: The Wizard of OZ




Dorothy (Judy Garland) och hennes hund Toto råkar ut för en tornado i Kansas där dom bor och hamnar helt plötsligt i landet OZ.
Hon möter där Plåtmannen, Fågelskrämman och det fega Lejonet och tillsammans så beger dom sig mot Smaragdstaden för att trollkarlen som huserar där ska kunna hjälpa Dorothy hem igen och samtidigt ge hennes nya vänner det dom saknar mest, ett hjärta, en hjärna och mod.

Denna film kallas ju för den första fantasy filmen som gjorts och den håller otroligt bra fortfarande.
Visuellt är den helt fantastisk, skådespelarna är ypperligt utvalda med Judy Garland som den lysande stjärnan, musiken och sångerna är oklanderliga.
Historien är enastående fantasifull och innehåller en hel del undermeningar trots den glättiga och glada ytan.

En cineastisk upplevelse och en av dom filmer som är värd att kallas för det ganska utnötta ordet klassiker.






onsdag 14 november 2012

2 Days in Paris (2007)






Den Franska fotografen Marion (Julie Delpy) och hennes Amerikanske pojkvän Jack (Adam Goldberg) har varit på en halvlyckad semester med magsjuka i Venedig och ska nu tillbringa två dagar i Paris hos hennes föräldrar innan dom åker tillbaka över till USA.
Diverse kulturkrockar i form av Adams brister i det Franska språket och Marions gamla flirtiga ex-pojkvänner gör dock att dom här två dagarna blir en riktig prövning för deras förhållande.

Adam Goldberg och Julie Delpy (som ju även regisserat och skrivit manus) är helt enastående i sina roller och deras diskussioner om allt mellan himmel och jord är hysteriskt roliga.

Det är en kul liten inblick i Parisiskt bohemliv som man får men Delpy som ändå är Fransyska har varit ganska vass och visar upp en hel del små ironiska bilder över Fransmän och deras sätt.

Såna här filmer känns det ju som om man sett ganska många av men den här kändes riktigt fräsch ändå och jag tyckte om den ordentligt.




En Fiende att Dö För (2012)






Precis innan 2:a Världskriget inleds så befinner sig en expedition på väg upp mot Ishavet för att leta efter fossil som ska bevisa existensen av kontinenten Pangaea.
Med på fartyget är en sån udda samling som en Svensk sprängämnes expert, en Judisk vetenskapsman, två Tyska geologer, en Norsk kapten och en Engelsman och alla tillsammans med en Rysk besättning.

Givetvis så visar det sig ju att alla inte riktigt är dom som dom utger sig för att vara och när sen kriget bryter ut mitt under expeditionen så tillkommer ju också andra komplikationer.

Peter Dalle som ju alltid sysslat med komiska filmer har här satt tänderna i sitt egna manus, en iskall thriller på ett fartyg uppe i Ishavet.
Han gör det bra, det är ett gott hantverk.
Skådespelarna är hyfsade i sina karaktärer och det är spännande men ibland så känns historien lite stel kanske och lite mer som en TV-produktion och specialeffekterna i slutet håller inte riktigt.

Sen förstår jag inte den där scenen i början av filmen med kaptenen som överfallits av en isbjörn.
Vad hade den med det hela att göra egentligen?

Det är som sagt var ganska spännande i alla fall och en bra historia, känslan av 1930-talet är påtaglig.





söndag 11 november 2012

Spiderman 2 (2004)






Två år har gått sen det första äventyret och Peter Parker (Toby Maguire) är inte direkt någon lycklig människa.
Han försöker klara skolan, jobba extra för att kunna betala hyran, iklä sig rollen som Spiderman när det behövs samt försöka ordna upp saker och ting med Mary Jane (Kirsten Dunst).
När allting är som jobbigast så dyker dessutom Dr Ock (Alfred Molina) upp, en 6-armad galning som hotar staden och dess invånare.

När det gäller såna här uppföljare så brukar dom ju aldrig komma upp i samma nivå som den första filmen men den här är ett lysande undantag.
Detta är den ultimata superhjälte-filmen, den har allt.
Effekterna är ett strå vassare än i den första filmen, skådespelarna har växt in i rollerna bättre, boven är ondare och mer karismatisk och kärlekshistorien har utvecklats mycket mera.

Dessutom så är humorn mer påtaglig i denna. Små hysteriskt roliga scener som inte tar över på nåt sätt utan passar in på ett enastående sätt i historien.
Den psykologiska delen där Peter Parker funderar över sitt liv som superhjälte och kärleken till Mary Jane är också mycket bra och tillför en extra dimension till allt.

Regissören Sam Raimi har verkligen lyckats med att pussla ihop alla lösa bitar till en fulländad bild.

En actionspäckad, dramatisk, rolig, romantisk och äventyrlig upplevelse utöver det vanliga.






fredag 9 november 2012

Spiderman (2002)






Den blyge och försynte Peter Parker (Tobey Maguire) blir biten av en genetiskt manipulerad spindel och utvecklar fantastiska krafter.
Till en början så använder han dessa själviskt för att få Mary Jane Watson (Kirsten Dunst), som han varit kär i sen 6-års åldern men efter att hans farbror Ben (Cliff Robertson) blivit skjuten under ett rån så börjar han använda sina nyvunna krafter för att bekämpa brottslighet istället.
Med stora krafter följer stort ansvar som Ben så faderligt säger till Peter.

Regissören Sam Raimi hade ju några år innan den här filmen gjort Darkman så han var ju lite van vid en outsider som hoppar från tak till tak i jakten på bovar och banditer samtidigt som folket på gatan nedanför är osäkra om han är en hjälte eller en ond figur och det märks att han känner sig hemma här för detta är en actionfilm med riktigt bra flyt, både nere på marken och uppe i luften.

Scenerna när Spindelmannen far över stadens gator är enastående bra filmade och det är inte många sekunder i filmen som känns tråkiga eller fel.
Willem Dafoe spelar över lite som The Green Goblin/Norman Osborn men det gör inte så mycket när det handlar om en filmatiserad seriefigur.

Bäst är faktiskt J.K. Simmons som tidningsredaktören J. Jonah Jameson som vägrar acceptera Spindelmannen som en hjälte och gör allt för att utmåla honom som ett hot mot samhället samtidigt som han givetvis vill tjäna pengar på honom.

En rolig detalj i filmen är när Mary Jane halkar och hennes lunchbricka far upp i luften och Peter fångar allting.
Med lite klet på brickan och en hel del omtagningar så gjorde han precis det som den slutliga scenen visar.

Det är lite roligt och lite sorgligt men framförallt så är detta action på hög nivå.








Twilight - Eclipse (2010)




Kärleksdramat mellan Bella (Kirsten Stewart), vampyren Edward (Robert Pattinson) och varulven Jacob (Taylor Lautner) fortsätter samtidigt som en armé av blodtörstiga vampyrer skapas i staden Seattle..
Ett nytt hot mot Bella håller på att blossa upp..

Om den förra filmen var ett snäpp sämre än den första så tog den här ännu ett steg nedåt..
Det kliade i kroppen när jag såg den här filmen..
Skådespelarna anstränger sig något otroligt för att i varje scen se så coola ut som möjligt och jag har nog aldrig sett så många läppar och ögonbryn röra sig upp och ner i en film..

Till slut så glömmer man historien och bara tittar på dessa grimaser som aktörerna gör..

Skådespeleriet är förresten riktigt uselt och det gör att hela historien faller pladask..



onsdag 7 november 2012

Little Deaths (2011)






Eftersom det här är en film bestående av tre kortare historier så är det svårt att beskriva en övergripande bild av handlingen.
Det finns dock ett tema som knyter dessa filmer samman och det är sex och död som då beskrivs i ett par fantasifulla versioner.

Problemet när dom samlar ett par korta historier i en film blir ju oftast just det att dom är för korta.
Historierna hinner inte riktigt ta fart innan dom avslutas och som åskådare så får man aldrig riktigt chansen att sätta sig in i dom.

Den inledande filmen "House and Home" handlar om ett gift par som tar hem uteliggare som dom sen utnyttjar sexuellt.
Denna historia tyckte jag personligen var den bästa och den som låg närmast en gammal klassisk skräckberättelse och som dessutom hade en cool twist på slutet.

Den andra filmen "Mutant Tool" är en underligt fantasifull historia med en rätt komplicerad historia som man inte riktigt får tag i.
Visuellt är den dock bisarrt läskig med groteskt gigantiska könsdelar och medicinska experiment.

Den sista är döpt till "Bitch" och den titeln passar ju ypperligt till historien.
Här kretsar handlingen precis som i den första filmen om ett par med lite sexuellt avvikande böjelser och där härskarinnan och hennes slav står i centrum och vad som händer när slaven inte längre accepterar sin ställning som underdånig och om hur härskarinnan tacklar detta.

Tre vitt åtskilda berättelser men som ändå skulle ha kunnat vävas samman i en och samma film.
Nu blir det lite spretigt av det hela.
Det är ganska oblodigt trots att våldet hela tiden är närvarande, en hel del naket är det men ändå på en soft nivå.
Bra skådespelare och intressanta idéer räddar den tyvärr inte helt utan det hela känns lite stelt och grått.






Blackshore: Anmäld Försvunnen - Säsong 1 (2024)

  https://youtu.be/bFGqXIrSOdg?si=xAElnGlviGXy1nib En inte helt ovanlig historia där den till synes helt känslokalla poliskommissarien Fia L...