onsdag 30 augusti 2023

Avengers - End Game (2019)

 





Efter 15 år av otaliga filmer med superhjältarna i Avengers så är det denna final som knyter ihop den cineastiska säcken. Några får här en nystart medan det för andra får ett tragiskt slut.

Det har gått en tid sen sist, då den brutale Thanos (Josh Brolin) dödat hälften av Jordens befolkning och där ett par av superhjältarna också drabbades.
Ironman (Robert Downey Jr) lever ett stilla familjeliv ute på landet precis som Hawkeye (Jeremy Renner), Captain America (Chris Evans) jobbar extra som terapeut medan Thor (Chris Hemsworth) lever ett deprimerande liv fyllt med öl, chips och TV-spel.

Ant-Man (Paul Rudd) som i historien Ant-Man & The Wasp blev kvarlämnad i Kvantdimensionen kastas här tillbaka till en värld efter katastrofen, en värld som han nu inte längre känner igen.
När han får veta sanningen så kontaktar han Black Widow (Scarlett Johansson), War Machine (Don Cheadle) och Captain America och berättar att han är övertygad om att Jordens befolkning och dom försvunna superhjältarna lever i en annan dimension och kan föras tillbaka.

Nu börjar ett övertalningsförsök för att få med dom hjältar som hängt undan sina kostymer i garderoben för att ännu en gång konfrontera Thanos och rädda sina vänner och planetens invånare.

Om jag var lite tveksam till den förra filmen så körde denna över mig totalt, det är verkligen den ultimata superhjältehistorien med allt vad det innebär, det gick inte att värja sig.
Skådespelarna får tid på sig under dom första 40 minuterna att verkligen agera utan att behöva värja sig mot otaliga busar och sen när allting brakar loss så brakar det loss ordentligt.
Visuellt så är det maffigt så det förslår, det är spännande till och med roligt, dramatiskt och så tragiskt så att ögonen tåras. 
Det enda som jag retade upp mig lite grann på är det faktum att hela universums överlevnad hängde på några små färgglada stenar som ser ut som såna där tuggummin man köpte för någon krona i dom där röda automaterna som fanns förr (dom kanske finns fortfarande?).

Det här är slutet men kanske också en nystart, det får väl framtiden utvisa. Hur som helst så var jag rätt andfådd efter denna fantastiska filmupplevelse.
 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...