torsdag 24 augusti 2023

The Swarm - Säsong 1 (2023)

 





Människan har i århundraden samvetslöst utnyttjat världshaven och allt som finns däri. Nu har naturen tröttnat och slår tillbaka, grymt och besinningslöst. 
Detta är själva grundstenen i denna thriller/skräckfilm vars tema ju känns väldigt aktuellt med tanke på att vi nästan dagligen brottas med konsekvenser av miljöförstöring.

Den här TV-serien bygger på romanen Der Schwarm av den tyska författaren Frank Schätzing och behandlar just den där intressanta frågan om vad som skulle hända om något intellektuellt väsen i naturen beslutade sig för att läxa upp människosläktet ordentligt.

Marina forskare från olika platser runtom i världen börjar märka ovanliga saker i haven. Humrar förgiftar vatten, krabbor invaderar hela kustområden, valar attackerar båtar och fartyg, havsmaskar med huggtänder och kontinenter som rasar ner i haven vilket medför tsunamis som ödelägger hela länder.

Forskarna Sigur Johanson, Cécile Roche, Charlie Wagner, Leon Anawak strålar samman och samlar ihop alla sina iakttagelser och kommer så sakteliga fram till att det är någon intellekuell energi i havets djup som ligger bakom detta och att det väsentliga är att om möjligt försöka kommunicera med denna som Dr. Johanson ger namnet Yrr.

Till en början så byggs det upp en obehagligt krypande spänning i den här serien men sen så blir det mest ett stirrande på dataskärmar, kaffedrickande och diskuterande i olika konferensrum innan slutet närmar sig då allting förvandlas till ren sci-fi och mina tankar gick direkt till James Camerons film The Abyss.
Det är skådespelare från flera olika länder med här bland annat Alexander Karim som Dr. Sigur Johanson och det fungerar väl sisådär, det blir en väldigt konstig blandning av språk ibland där dom faktiskt pratar sitt egna språk med varandra i vissa lägen och engelska med varandra i andra scener.

Det är påkostat, snyggt och maffigt, till och från riktigt spännande men dom där Forskar-Avengers funkar tyvärr inte riktigt bra ihop och så finns det en del scener som liksom aldrig får en fortsättning utan bara slutar och glöms bort.
 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...