torsdag 17 augusti 2023

Columbo: Blueprint for Murder (1972)

 




Den stenrike affärsmannen Bo Williamson (Forrest Tucker) kommer hem efter en resa bara för att upptäcka att hans arkitekt Elliott Markham (Patrick O'Neal) gått bakom ryggen på honom och påbörjat ett drömprojekt för Williamsons pengar.
När Markham konfronteras och hotas så dröjer det bara ett dygn innan Williamson försvinner spårlöst.
Kriminalkommissarie Columbo (Peter Falk) tar tag i fallet och misstänker givetvis ganska snart vem som ligger bakom det hela, det gäller bara att kunna visa upp vattentäta bevis och hitta en kropp.

Den här historien regisserade faktiskt Peter Falk själv och det gjorde han med den äran men det blev den första och sista i Columbo-serien där han stod bakom kameran.

Det är en bra historia där samspelet mellan Peter Falk och Patrick O'Neal är enastående. Det finns en liten scen på den byggnadsplats som har en stor del i filmen där man ser att både Falk och O'Neal har svårt att hålla sig för skratt och som tittare så roas man också av scenerna där Columbo under ett förhör med en läkare får veta hur ohälsosamt det är att röka och försöker då efter det att hålla sig borta från sina älskade cigarrer.
I en bar så frågar Markham Columbo om han vill ha en whisky. Nej tack svarar kriminalkommissarien men jag saknar verkligen en cigarr.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...