fredag 11 augusti 2023

Anderssons Älskarinna - Säsong 1 (2001)

 



Lasse Andersson (Jakob Eklund) bor i Göteborg och lever ett rätt deprimerande liv. På dagtid så jobbar han med att tvätta bilar och kvällarna tillbringas vid spelbordet på krogen. För att finansiera sitt spelande och drickande så lånar han pengar av mer eller mindre skumma filurer och snart så har han skulder upp över öronen.
Han får ett ultimatum av en lokal gangster att om han mördar en viss person så kommer skulderna strykas men eftersom offret ifråga, Benny (Per Sandberg) är en vän till Lasse så flyr dom båda istället Göteborg till det lilla samhället Lysehamn där dom är födda och uppvuxna.

Den här historien, skriven och regisserad av Björn Runge börjar som ett vardagsdrama men som sakta förvandlas när Lasse kommer tillbaka till sin barndoms ort till en thriller med bisarra och mystiska hemligheter från forna tider. Jag har aldrig sett Jakob Eklund så här bra och Ingvar Hirdwall som hans far Erik är också strålande vilket jag också kan säga om alla andra skådespelare i mindre och större roller.

Det är dramatiskt, till och från helt skruvat, nervpirrande spänning, våldsamt och däremellan riktigt roligt också. 

 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...