torsdag 11 april 2019

Havets Hjältar av Rudyard Kipling (1897)



Original Titel:  Captains Courageous



Den unge Harvey Cheyne, arvtagare till en av USA's rikaste män befinner sig på en lyxångare med sina föräldrar på väg mot Europa.
Han blir sjösjuk och tar sig ut för att få i sig lite luft när han av en jättevåg sköljs över bord.
När han ligger där ute på havet och tror att hans sista stund har kommit så känner han en kraftig näve som tar tag i och hivar honom ombord på en fiskeskuta.
Harvey kräver att dom genast ska bege sig mot land med honom men skepparen Disko Troops skakar bara på huvudet, han och besättningen är på väg mot dom stora fiskestimmen vid Bankarna och Virginrevet för några månader av fiske.

En fantastisk äventyrsberättelse där den unge bortskämde Harvey Cheyne under några månader blir adopterad av en samling hårdföra fiskare på skutan We're Here där han blir bästa vän med skepparens son Dan och där han får lära sig allt som har med fiske att göra, ett liv långt ifrån den lyx han är van vid och ett liv som han kommer att lära sig att älska.

Beskrivningen av livet ombord är så tajt skrivet att det nästan känns som om man är där och får saltsmak i munnen. Det är spännande dramatiskt om vänskap och stolthet i två helt olika världar. 

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...