onsdag 24 april 2019

Dirigenten - Säsong 1 (2018)





Den unge finansmannen Tom Blixen (Adam Pålsson) jobbar i Moskva och får nys om en till synes bra affär där det gäller att få ett antal aktieägare att sälja sina andelar i företaget Neftnik till det omdiskuterade oljebolaget RusOil. När aktieägarna en efter en mördas så fruktar Tom inte bara för sitt eget liv utan även sin vän Fredriks och hans familj eftersom han är en av dom som sitter med aktieandelar.


Det är ett genomruttet och korrumperat land vi får stifta bekantskap med i den här serien och dom människor man kan lita på kan lätt räknas på den ena handens fingrar, vare sig det gäller busar eller lagens företrädare. Historien balanserar mellan det gamla röda kommunistiska Sovjet och det nya moderna Ryssland men där ändå makt och pengar då som nu är den drivande kraften.

Adam Pålsson är riktigt bra som Tom Blixen och man blir imponerad över hur smidigt han för sig i talet där han blandar Svenska, Ryska och Engelska som om han aldrig gjort någonting annat. Dom andra skådespelarna runtomkring honom är också enastående även om en del Ryska karaktärer blir lite klichéartade.

Det är ordentligt spännande och våldsamt och så finns det utrymme för lite romantik också även om det är detaljer i sammanhanget som inte ägnas någon större uppmärksamhet, däremot så behandlas Toms personliga hemligheter på ett bra sätt, dom levereras i små portioner i varje avsnitt och man inser ju redan i början att han befinner sig i Moskva för att han bär på någonting hemskt som hänt i Sverige många år tidigare.
Serien är tajt regisserad av Mikael Håfström, Johan Brisinger & Mårten Klingberg och ett strålande foto av Johan Phillips.

Spännande, dramatiskt och våldsamt bra.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...