måndag 16 april 2018

Studie i Brott (1958)




Org Titel:  Vertigo
År:  1958
Land:  USA
Genre:  Thriller, Drama
Längd:  2 tim, 8 min



Polisen John "Scottie" Ferguson lider av en allvarlig åkomma av höjdskräck och har blivit tvingad att gå i pension pga en olycka där en av hans kollegor omkommit,
en händelse som berodde på Johns sjukdom.

John blir kontaktad av sin gamle vän, numera skeppsredaren Gavin Elster som vill att han spanar på sin fru Madeleine som han misstänker lider av en allvarlig personlighetsklyvning eller kanske till och med blivit besatt av något ont andeväsen.


När den här filmen regisserad av Alfred Hitchcock hade premiär 1958 så fick den ett rätt svalt mottagande men flera år senare och numera så räknas den av alla filmälskare som en av dom 20 bästa filmerna någonsin.

James Stewart är enastående bra i rollen som den fd polisen Ferguson och Kim Novak är ju elegant vacker som skeppsredarfrun Madeleine som då Ferguson ska hålla ett extra öga på.

Manuset är kanske lite väl utanför ramarna när det kommer till realism men det funkar ändå och spänningen är intensiv trots att tempot i historien verkligen går i ett behagligt lugn, långt ifrån snabba klipp och actionfyllda scenerier.

Fotot av Robert Burks är mycket bra och musiken av 
Bernard Herrmann medryckande och ger en extra kick till spänningen.

På frågan om varför han tror att filmen inte gick så bra dom första åren så har Hitchcock sagt att han inte trodde att publiken eller recensenterna köpte kärlekshistorien mellan en då 49-årig James Stewart och en 27-årig Kim Novak men även kanske att manuset var lite för svårt att ta till sig.

Hur som helst så är det ett litet mästerverk på alla punkter.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...