tisdag 24 april 2018

Generalernas Natt (1967)




Org Titel:  The Night of The Generals
År:  1967
Land:  England, Frankrike
Genre:  Drama, Thriller, Krig
Längd:  2 tim, 28 min



Året är 1942 i det av Nazityskland ockuperade Warszawa där en polsk prostituerad hittas brutalt mördad i sin lägenhet.
Den tyska säkerhetspolisen Major Grau är ansvarig för den utredning som tar en komplicerad vändning när han presenterar dom tre misstänkta för mordet, 
dom Tyska generalerna Tanz, Kahlenberge och Von Seidlitz-Gabler.

En mordhistoria som börjar 1942 under 2:a Världskriget i Warszawa och som sen fortsätter i Paris och avslutas i Tyskland 1965.
Själva mystiken kring vilken av dessa framstående tyska generaler som också är en bestialisk styckmördare är ju själva grundhistorien men sen så mitt i allt så får vi också vara med om det misslyckade attentatet mot Hitler där två av dessa misstänkta generaler är huvudfigurer i komplotten och så dessutom en förbjuden kärlekshistoria mellan en av generalernas chaufförer och dottern till en annan.

Ja, det ska ju aldrig vara enkelt men regissören Anatole Litvak har lyckats att pussla ihop detta till en riktigt maffig film med enastående skådespelare där en läskigt docklik Peter O'Toole gestaltar Generalen Tanz,
Omar Sharif som den ständigt illmarigt leende säkerhetspolisen Grau, Donald Pleasence som den nervöse generalen Kahlenberge och så Tom Courtenay som spelar chauffören Hartmann.

Historien lunkar framåt i ett lugnt och behagligt tempo med strålande foto av Henri Decae utan några häftiga kameraåkningar och actionscener, här vilar allting istället på karaktärerna som är ryggraden i hela filmen.

Trots att den är en bra bit över två timmar så känns den aldrig lång och även om man dom sista 40 minuterna vet vem som är mördaren så är det intensivt spännande ända in i mål.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...