söndag 15 april 2018

Snille och Smak: En Dokumentär om Svenska Akademien (2013)





Vi vanliga människor har någon minuts förhållande till Svenska Akademien en gång om året då den Ständige Sekreteraren kliver ut genom dörren framför en mängd journalister för att kungöra årets Nobelpristagare i litteratur.

Resten av året så vet vi att Akademien finns men vi har egentligen inte en aning om vad dom sysslar med eller vilka dom är.

I den här 59 minuter långa dokumentären av regissören 
Olavi Linna och fotografen Måns Månsson så tar dom oss med på en lugn och stillsam resa in i det allra heligaste av Akademiens gömmor.

Nu såg jag denna precis när Akademien står inför sin kanske största kris någonsin och där nästan hälften av ledamöterna hoppat av eller tvingats bort och det gjorde den ju extra intressant.

Det är ju fascinerande att se en samling äldre herrar och damer som verkar leva bland böcker, ord och meningar och kanske inte riktigt håller koll på världen utanför.
Detta är en skyddad verkstad i ordets rätta bemärkelse.

Intressant och fascinerande men just nu så skulle man ju nästan vilja se en uppdatering av denna dokumentär beroende på allt som hänt efter att den gjordes.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...