torsdag 19 april 2018

12 Strong (2018)




Titel:  12 Strong
År:  2018
Land:  USA
Genre:  Krig, Drama
Längd:  2 tim, 10 min




Dagarna efter händelserna i New York som skulle få namnet 9/11 så sätts en hemlig specialstyrka ihop under ledning av Kapten Mitch Nelson.
Deras uppdrag är att ta sig in i Afghanistan, liera sig med den lokala stamledaren General Dostum och sen bekämpa deras gemensamma fiender Al Qaida och Talibanerna.



Den danska regissören Nicolas Fuglsig har här försökt göra en realistisk skildring av en verklig händelse utan en massa cineastiska klichéer men även om han ansträngt sig till det yttersta så snubblar han i dom där Hollywoodgroparna hela tiden.
Krigsscenerna är långt ifrån häftiga, är mera råa och obehagliga men sen när vår hjälte Kapten Nelson rätt hyfsat spelad av Chris Hemsworth rider nedför sluttningarna på häst med enhandsfattning runt sitt automatvapen och mejar ner Talibaner i mängder så blir det lite Rambo över hela tillställningen.
Jag vet inte hur mycket som verkligen stämmer överens med dom verkliga händelserna men att dom 12 amerikanska soldaterna träffade sina hundratals motståndare med så gott som varje skott medans busarna aldrig verkar ha hållit i ett vapen eller skött en stridsvagn känns lite fånigt.

Talibanerna har inga ansikten, dom är helt svartklädda med täckta ansikten. 
Här är det svarta beväpnade lakan som ska dödas punkt slut och det är bara deras ondskefulla ledare Mullah Razzan som får visa sin bistra uppsyn.

Filmen ska ju utspela sig sig i det storslagna bergslandskapen i Afghanistan men det känns nästan som om alla scener är tagna i ett och samma grustag.

Michael Shannon som gestaltar Hal Spencer är som vanligt strålande men i slutändan, förutom några enstaka ögonblick så känns detta som ett ojämnt collage av scener man sett många gånger förut och som man redan innan vet hur dom ska sluta.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...