fredag 6 april 2018

Björnön (1979)




Org Titel:  Bear Island
År:  1979
Land:  Kanada, England, USA
Genre:  Thriller, Action
Längd:  1 tim, 58 min



En vetenskaplig expedition under ledning av Otto Gerran anländer till Björnön i norra ishavet för att undersöka dom oroande klimatförändringarna på planeten.
Med på expeditionen är läkare och vetenskapsmän från flera olika länder och det visar sig snart att dom flesta har helt andra anledningar än klimatet för denna resa.



Det kan ibland vara lite svårt att förhålla sig till en film som man sett som ung och som man då tyckte var rätt bra och som man i detta fall ser om nästan 40 år senare.
Det finns ju en del nostalgiska känslor som gör att jag har svårt att vara för elak men faktum är ju ändå att den här filmen regisserad av Don Sharp inte är så bra nu och var nog egentligen inte heller så bra då.

Donald Sutherland som spelar biologen Frank Lansing är ju en sån där skådespelare som så gott som alltid levererar och det gör han även här trots att det känns som om det är mera på rutin än med hjärta och Lloyd Bridges som är karaktären Smitty är också rätt bra.
Tyvärr så håller inte dom andra skådespelarna måttet trots att det handlar om Christopher Lee, Richard Widmark, Lawrence Dane och Vanessa Redgrave.
Det blir nästan fånigt när amerikanska och engelska skådespelare ska gestalta ryssar, tyskar och norskor och sen prata halvtaskig engelska.

Själva historien som bygger på en bok av 
Alistair MacLean är dock rätt spännande med gammalt nazistguld som är gömt sen andra världskriget och som alla vill åt och det här med att man inte vet vem som är ond eller god förrän dom sista skälvande minuterna men det räcker tyvärr inte för att rädda den här ganska mediokra produktionen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...