tisdag 5 mars 2019

Walking with The Enemy (2013)



Titel:  Walking with The Enemy
Regi:  Mark Schmidt
Land:  Rumänien, Ungern, Kanada, USA
Genre:  Drama, Krig
Längd:  2 tim, 4 min



Det är i mitten av 1940-talet och Ungerns ledare Miklós Horthy står inför valet att kapitulera antingen för Nazisterna eller den Ryska armén och givetvis så går det som det går för när han inser att Ryssarna verkar vara ett bättre val så är det för sent för då har redan dom Tyska SS-officerarna Adolf Eichmann och Otto Skorzeny tagit över Budapest. Den unge Elek Cohen vars hela familj förts bort av Nazisterna vägrar ge upp motståndet och efter att han och en vän dödat två nazistofficerare så använder dom deras uniformer för att rädda så många människor dom bara kan.

Den här filmen bygger ju på en verklig händelse och det gör ju att den blir lite intressantare och det är tur för utan verklighetsbakgrunden så var detta en ganska tråkig produktion. Fotot av den legendariske Dean Cundey är strålande men dom skådespelare som har dom bärande rollerna är alldeles för träiga och själlösa för att man ska känna någon form av engagemang för deras öden. Ben Kingsley är riktigt bra som Miklós Horthy och Burn Gorman gör en riktigt obehaglig Otto Skorzeny och det är när dom fyller scenerna som det blir intensivt.
Synd på ett annars intressant manus. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...