fredag 22 mars 2019

The Great Wall (2016)



Titel:  The Great Wall
Regi:  Yimou Zhang
Land:  USA, Kina, Hong Kong, Australien, Kanada
År:  2016
Genre:  Fantasy, Äventyr, Action
Längd:  1 tim, 43 min



En färgsprakande bombastisk meningslöshet är väl min personliga beskrivning av denna historia där Matt Damon i form av äventyraren William tillsammans med sin vapendragare Tovar (Pedro Pascal) befinner sig i det medeltida Kina för att om möjligt få tag i det mytomspunna krutet. Dom två blir dock tillfångatagna av General Shao och hans armé som vaktar den kinesiska muren mot några groteska ödleliknande varelser som återkommer vart 60:e år för att försöka ta sig igenom försvaret.
Regissören Yimou Zhang är ju en skicklig hantverkare och hans filmer kännetecknas av att dom alltid är fruktansvärt snygga visuellt och denna är minsann inget undantag. Han, fotograferna Stuart Dryburgh & Xiaoding Zhao har gjort en film med imponerande effekter och maffiga scenerier som för tankarna till Sagan om Ringen-filmerna men tyvärr så försvinner både skådespelare och historia i allt detta fyrverkeri och kvar blir bara en gäsp.
Samspelet mellan William & Tovar som ska vara lite humoristiskt är bara fjantigt och sen så undrar man ju varför dessa varelser som ska vara så smarta just attackerar det ställe av muren där alla tusentals soldater befinner sig när den ändå är 600 mil lång.
Skrattretande att höra medeltida kineser prata med amerikansk-engelsk modern accent och att dom tusentals soldater som befinner sig på platsen inte kan stoppa monstren men två amerikanska äventyrare fixar biffen på några dagar.

Det här är den dyraste filmen som producerats i Kina och det blir ju vanligare och vanligare med amerikanska och kinesiska samproduktioner därför att filmerna som visas i Kina drar in så ofantligt med pengar och det är ju nåt som den amerikanska filmbranschen inte tackar nej till men det innebär ju också vissa detaljer som att kärleksscener inte förekommer, homosexualitet får inte nämnas och givetvis ingenting som verkar negativt mot den kinesiska staten.
Pengar är dock så viktigt så då köper man detta som västerländsk filmproducent.

Storslaget, praktfullt men förutsägbart och tråååkigt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...