torsdag 7 mars 2019

Clint: Retrospektivt - Richard Schickel (2010)



Original Titel:  Clint - A Retrospective


Richard Schickel är filmkritiker, filmhistoriker, författare och filmare och har här skrivit en filmbiografi över sin mångåriga vän Clint Eastwood som ju är en man som idag har en ikonstatus som saknar motstycke i filmhistorien. Den här boken tar inte upp så mycket av Clints privatliv utan mera av honom som människa i arbetet framför och bakom kameran men när man hör många beskriva honom så verkar han alltid vara en och samma enkla person eller som ha själv säger:
-Jag är bara en kille som gör film.

Vi får vara med om Clints första filmroll som en laboratorieassistent i skräckfilmen Monstret Tar Hämnd från 1955, hans mångåriga roll i westernserien Rawhide som gick mellan åren 1959-1965, genombrottet i Europa när han reste till Italien och spelade in För En handfull Dollar 1964 och stjärnstatusen världen över när Dirty Harry kom 1971, alla Oscarsstayetter och hyllningar han fick för filmerna De Skoningslösa 1992 och Million Dollar Baby 2004 fram till Invictus som kom 2009.

För en som älskar film så är det en enastående bok som författaren Richard Schickel skrivit och gillar man dessutom Clint Eastwood så är ju det bara en extra bonus och eftersom jag tillhör båda kategorierna så tyckte jag detta var otroligt underhållande och intressant. Det märks hur mycket Schickel älskar film och dessutom hur mycket han beundrar Clint Eastwood som regissör, skådespelare och människa.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...