torsdag 21 mars 2019

En Dåres Försvarstal - August Strindberg (1889)




Många sunkiga förhållanden har ju gjort att både kvinnliga och manliga författare skrikit ut sin frustration över sin partner eller sitt ex i bokform.

En av dom är ju August Strindberg som skrev den självbiografiska En Dåres Försvarstal på franska mellan åren 1887-1889 och såg då till att den inte skulle ges ut förrän flera år senare och på svenska kom den inte ut förrän 1914 då Strindberg redan checkat in i författarhimlen.

Boken tar upp förhållandet mellan August Strindberg och den finskfödda skådespelerskan Siri von Essen och det är verkligen en berg och dalbana vi som läsare får vara med om, kärlek blandas med hat, åtrå, makt, otrohet och förtal.

Strindberg hatar verkligen sin fru emellanåt för att sen älska henne till smärtgränsen, han reser bort för att glömma henne bara för att inse att han inte kan leva utan henne.

Det är enastående läsning, beklämmande sorgligt och ibland hysteriskt roligt. Det är fascinerande att få en inblick i Strindbergs syn på den moderna frigjorda kvinnan som ju Siri verkligen tillhörde och samhället i  stort i slutet av 1800-talet.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...