onsdag 30 januari 2019

Ur Marionetternas Liv (1980)



Aus dem Leben der Marionetten
1980
Sverige, Väst Tyskland
Drama
1 tim, 44 min


Peter Egermann, en till synes lyckligt gift man med ett välbetalt arbete har precis anhållits efter att ha mördat den prostituerade Ka och våldfört sig på hennes döda kropp.
Polisens psykologer börjar nu med hjälp av hans fru Katarina, hans mor, läkare och bekanta för att försöka komma underfund med hur detta kunde hända.


Den här filmen som Ingmar Bergman gjorde när han tillbringade några år i Tyskland efter ett infekterat bråk med svenska skattemyndigheten har väl kanske inte åldrats riktigt sådär jättebra förutom fotot av Sven Nykvist som ju är strålande.
Denna historia är ju mera av en teaterpjäs i filmformat, skådespelarna med Robert Atzorn och Christine Buchegger är riktigt bra men manuset känns ibland lite sunkigt.
Tankarna går lite till Strindbergs En Dåres Försvarstal där synen på kvinnan känns rätt dammig och dessutom så visas den homosexuella modedesignen Tim upp här på ett rätt töntigt sätt som kanske fungerade 1980 men som idag känns otroligt stereotyp.

Det är intressant med att visa upp mordet och gärningsmannen direkt i början för att sen ägna resten av filmen åt att försöka reda ut vad det var som drev honom till denna onda handling, det tillför ju en tajt psykologisk spänning till historien.
Filmen är inspelad i svartvitt förutom någon minut i början och i slutet, vilket är någonting jag inte vet anledningen till.
Kanske bara en rolig idé av Bergman.

Intressant och deprimerande vackert är det även om grubblerierna känns lite föråldrade.


Regi:  Ingmar Bergman
Manus:  Ingmar Bergman
Foto:  Sven Nykvist
Musik:  Rolf Wilhelm

Skådespelare:
Robert Atzorn, Christine Buchegger,
Martin Benrath, Rita Russek,
Lola Müthel, Walter Schmidinger,
Gaby Dohm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...