måndag 7 januari 2019

Calvary (2014)





James är en småstadspräst på Irland som en dag får en lokal men okänd besökare i bikten som berättar att han som ung utnyttjades sexuellt flera år av en katolsk präst. Han avtalar ett möte med James på stranden om en vecka och berättar att han då ska döda honom som en principhandling för det som drabbade honom som ung.


En helt igenom enastående film skriven och regisserad av John Michael McDonagh där vi får följa den katolska prästen James fantastiskt spelad av Brendan Gleeson som i bikten får veta av en okänd församlingsmedlem att han har en vecka på sig att leva.
Han tror sig veta vem personen som hotat honom är men vi tittare får hålla oss till tåls ända tills slutet och det är få ledtrådar som presenteras som gör att vi skulle kunna gissa svaret.
James vandrar nu runt bland ortens invånare och får ta del av deras liv, mest det mörka som verkar genomsyra hela området och som om inte det var nog så får han även ta tag i lite egna demoner som nu vaknat till liv också.

Det är en mörk, nästan helt igenom svart historia med underbara dialoger, fantastiskt foto av en vackert belägen bygd men som mår allt annat än bra, enastående skådespelare och så finns där också en del humor i all bedrövelse bland dom udda karaktärer bland befolkningen.

Dramatisk, spännande och tragisk. Vacker, rolig och en historia som tar ett stadigt grepp om en som tittare.



Titel:  Calvary
År:  2014
Land:  Irland, England
Genre:  Drama
Längd:  1 tim, 42 min

Regi:  John Michael McDonagh
Manus:  John Michael McDonagh
Foto:  Larry Smith
Musik:  Patrick Cassidy

Skådespelare:
Brendan Gleeson, Kelly Reilly,
Chris O'Dowd, Aidan Gillen, Dylan Moran,
Isaach de Bankolé, M. Emmet Walsh,
Marie-Josée Croze, Domhnall Gleeson,
David Wilmot, Gary Lydon, Pat Shortt,
Orla O'Rourke, Owen Sharpe, 
David McSavage, Mícheál Og Lane


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...