tisdag 29 januari 2019

Mortal Engines (2018)





Tusen år efter att en katastrof utplånat civilisationen som vi känner den idag så har människan anpassat sig efter ett nytt sätt att leva.
Gigantiska rullande städer rör sig nu runtom på planeten i jakten på mindre städer att plundra för att skaffa sig energi och arbetskraft.
Tom som lever och arbetar med historiska detaljer i staden London som styrs av den mäktige Thaddeus Valentine stöter av en händelse ihop med den unga Hester,
ett möte som kommer att förändra livet för samtliga inblandade.


Efter dom inledande minuterna så tänkte jag att, näe inte ännu en Mad Max-kopia men den tanken svalde jag sen för det här äventyret som utspelar sig tusen år in i framtiden utvecklar sig till något mycket tyngre, mäktigare och fetare och då tycker jag ändå att Mad Max 2: The Road Warrior är bland det bästa man kan se i den genren.
Visuellt så var den här filmen den snyggaste, coolaste och maffigaste jag sett sen Sagan om Ringen-trilogin men det är ju också Peter Jackson som skrivit historien och så har han satt sin gamla filmkompis Christian Rivers som ju jobbat med Jackson sen början av 90-talet i registolen så det är väl inte så underligt att Jacksons ande vilar över hela produktionen.

Visst är det lite förutsägbart till och från och själva grundhistorien är väl inte den originellaste men som sagt så är det så jävla snyggt och läckert gjort så man köper dom mindre detaljerna.
Filmen bygger ju på den första romanen i en serie av Christian Reeve och eftersom Peter Jackson har köpt filmrättigheterna till hela serien så kan vi väl utgå ifrån att det kommer att dyka upp ett par filmer till.

Säkert regisserat av Christian Rivers som ju här gjort sin första långfilm, enastående foto av Simon Raby och mäktigt stämningsfull musik av Junkie XL.



Mortal Engines
2018
Nya Zeeland, USA
Fantasy, Sci-Fi, Action, Äventyr
2 tim, 8 min

Regi:  Christian Rivers
Manus:  Fran Walsh, Philippa Boyens & Peter Jackson
(Efter en roman av Philip Reeve)
Foto:  Simon Raby
Musik:  Junkie XL

Skådespelare:
Hera Hilmar, Robert Sheehan,
Hugo Weaving, Jihae, 
Ronan Raftery, Leila George,
Patrick Malahide, Stephen Lang,
Colin Salmon, Mark Mitchinson, Regé-Jean Page,
Menik Gooneratne, Frankie Adams, 
Leifur Sigurdarson, Andrew Lees,
Sarah Peirse, Poppy Macleod


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...