söndag 6 januari 2019

Cleopatra (1963)





Efter slaget vid Farsalos år 48 F.kr. så förföljer Julius Caesar den besegrade Pompejus till Egypten bara för att där finna honom mördad av Faraonen Ptolemaios.
Caesar möter Ptolemaios syster Cleopatra och faller direkt för hennes skönhet. Han förvisar Ptolemaios och placerar Cleopatra på hans tron för att regera över Egypten.
Julius Caesar och Cleopatra gifter sig och får en son som får namnet Caesarion vilket inte ses med blida ögon i Rom där det pyr av ilska i senaten.


Den här filmen regisserad av 
Joseph L. Mankiewicz är en av dom dyraste filmerna som producerats och det var på håret att filmbolaget Twentieth Century Fox gick i konkurs på grund av den.
Det blev förseningar av inspelningarna, produktionsfolk och skådespelare sa upp sig och fick bytas ut, inspelningsplatser flyttades och kulisserna som byggdes för dom maffiga scenerna kostade mängder med pengar för att inte tala om dom tusentals statister som medverkade och som om inte det räckte så inledde ju också Elisabeth Taylor och 
Richard Burton ett förhållande som blev en stor skandal eftersom dom båda vid den tiden redan var gifta på varsitt håll.
Förutsättningarna innan premiären var ju alltså inte dom bästa men filmen blev nominerad till nio Oscars, vann fyra, blev en publik framgång och spelade in alla pengar.
Slutet gott allting gott.

Omgivningarna, kostymerna och dom maffiga scenerierna är storslagna, Rex Harrison som Julius Caesar och Richard Burton som Marcus Antonius är enastående bra men tyvärr så känns det som om Elisabeth Taylor mer spelar just Elisabeth Taylor än Cleopatra så den där mystiken man vill ha runt den mytomspunna drottningen infinner sig aldrig trots att Taylor ju är bedårande vacker varenda sekund hon är i bild.

Mustigt och svulstigt är det, skimrande visuellt om än lite tråkigt till och från.


Titel:  Cleopatra
År:  1963
Land:  USA, England, Schweiz
Genre:  Drama, Äventyr
Längd:  3 tim, 52 min

Regi:  Joseph L. Mankiewicz
Manus:  Joseph L. Mankiewicz, Ranald McDougall & Sidney Buchman
Foto:  Leon Shamroy & Jack Hildyard
Musik:  Alex North

Skådespelare:
Elisabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison,
George Cole, Hume Cronyn, Cesare Danova, Kenneth Haigh,
Andrew Keir, Martin Landau, Roddy McDowall,
John Cairney, Pamela Brown, Francesca Annis,
Gregoire Aslan, Martin Benson, Jacqui Chan,
Isabelle Cooley, John Doucette, Andrew Faulds,
Michael Gwynn, Michael Hordern, John Hoyt,
Marne Maitland, Carroll O'Connor, 
Richard O'Sullivan, Gwen Watford, 
Douglas Wilmer




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...