onsdag 16 januari 2019

The Death of Stalin (2017)





Året är 1953 och Sovjetunionen är ett land där befolkningen lever i skräck för diktatorn Josef Stalin som kan få vem som helst när som helst avrättad och det spelar ingen roll om man är en vanlig invånare, högt uppsatt partimedlem, vän eller familjemedlem.
När han helt plötsligt avlider i en hjärtattack så börjar en maktkamp bland hans närmaste män om vem som ska ta över makten.


Den här hysteriska komedin driver hejdlöst med Stalin och hans närmaste män, så pass att filmen blev förbjuden i Ryssland trots att den utspelar sig för över 60 år sedan.
Detta visar väl att det landet inte lämnat kommunismens kontroll och censur speciellt långt bakom sig.
En del i detta ligger väl i att regissören Armando Iannucci visar upp en mängd små detaljer som tillsammans visar att den bild som Stalin och hans parti ville visa utåt bara var en konstlad bild, där bakom så var det skitigt och grisigt, ingenting fungerade och ingen litade på någon.
En av dom roligaste scenerna är när Stalin ramlat ihop och det ska hämtas en läkare och det visar sig att Stalin själv skickat alla kompetenta läkare till fångläger i Sibirien och att den enda som finns kvar är pensionär och närmare döden än livet.
Enastående roligt är det och filmen lyckas att roa hela vägen trots att det ändå är en tragisk bild man får se av ett system som var totalt i avsaknad av mänsklighet och dessutom politiskt kunnande.
Steve Buscemi är strålande som 
Nikita Khrushchev som med alla medel försöker manövrera ut sina medtävlare om makten efter Stalins död.



Titel:  The Death of Stalin
År:  2017
Land:  England, Frankrike, Belgien, Kanada
Genre:  Komedi
Längd:  1 tim, 47 min

Regi:  Armando Iannucci
Manus:  Armando Iannucci, David Schneider & Peter Fellows
Foto:  Zac Nicholson
Klippning:  Peter Lambert
Musik:  Christopher Willis

Skådespelare:
Steve Buscemi, Simon Russell Beale,
Jeffrey Tambor, Michael Palin, Olga Kurylenko,
Paddy Considine, Adrian McLoughlin, 
Andrea Riseborough, Rupert Friend, 
Jason Isaacs




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...