måndag 11 juni 2018

Hostiles (2017)




Titel:  Hostiles
År:  2017
Land:  USA
Genre:  Western, Drama
Längd:  2 tim, 14 min


Året är 1892 och efter att ha krigat mot indianer i över 20 år så närmar sig pensionen för Kapten Joseph Blocker.
Han får dock ett sista uppdrag, att föra Cheyenne hövdingen Yellow Hawk och hans familj som suttit inlåsta i 7 år till sin hemtrakt Björnarnas Dal i Montana.
Eftersom Blocker och hövdingen varit fiender i många år så är detta en resa som ingen egentligen vill göra.

Själva grundidén känns ju igen, man har sett den i olika varianter i massa filmer av skiftande kvalitet.
Den här tillhör dock toppskiktet, den var riktigt bra och Christian Bale är helt enastående som den valrossmustaschprydde buttre Kapten Joseph Blocker som till en början inte verkar tycka om mycket i livet men som under den här resan genom några stater i USA där han bla möter kvinnan Rosalee Quaid som fått hela sin familj slaktad Commanches sakta men säkert genomgår en personlig förändring som förvånar både han själv och omgivningen.

Historien lufsar på i ett lugnt och stillsamt tempo och den ökar knappt ens när det händer saker men det är ändå en dramatisk intensitet hela tiden.
Det är spännande, tragiskt, fascinerande och fantastiskt bra skådespeleri i det här westerndramat regisserad av Scott Cooper.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...