tisdag 19 juni 2018

Exorcisten III (1990)




Org Titel:  The Exorcist III
År:  1990
Land:  USA
Genre:  Skräck, Thriller
Längd:  1 tim, 50 min


Poliskommissarie Kinderman och Fader Dyer träffas på årsdagen för deras gemensamma vän Fader Damian Karras död som inträffade under en exorcism 17 år tidigare (se den första filmen).
Kinderman håller samtidigt på med ett par mordfall där mördaren har exakt samma tillvägagångssätt som den så kallade Gemini-mördaren som greps och avrättades 15 år tidigare.
Spåren leder till ett sjukhus där en av dom inlåsta mentalpatienterna säger att han är Gemini-mördaren som då dog i elektriska stolen.



William Peter Blatty har regisserat en riktigt tung film som mera är en thriller med skräckinslag än tvärtom.
Fotot av Gerry Fisher är snyggt som fan och skådespelarna med George C. Scott och Brad Dourif i spetsen är strålande bra och den här filmen känns faktiskt mycket mera som en del 2 i den här serien än den filmen som hette det och som var riktigt dålig.

Nagelbitande spänning, ganska läskigt och med en del riktigt coola scener.



Det är en hel del snurriga turer kring den här filmens tillkomst.
William Peter Blatty som ju skrev boken som den första filmen Exorcisten bygger på hatade filmen Exorcisten II: Kättaren och bestämde sig för att själv regissera denna historia som han döpte till The Legion.
Filmbolaget ville däremot att filmen skulle heta Exorcisten III eftersom dom menade på att det namnet skulle sälja bättre och så blev det trots att det i originalmanuset inte förekommer någon form av exorcism så detta var något som Blatty fick skriva om så att det åtminstone blev en scen med några minuters djävulsutdrivning.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...