tisdag 12 juni 2018

Frankensteins Son (1939)




Org Titel:  Son of Frankenstein
År:  1939
Land:  USA
Genre:  Skräck, Drama
Längd:  1 tim, 39 min


Wolf von Frankenstein som här alldeles utmärkt spelas av Basil Rathbone kommer till Europa och Tyskland tillsammans med sin fru Elsa och son Peter för att titta till slottet som han ärvt av sin far Henry von Frankenstein.

Den lilla spöklika byn ute på landsbygden dom anländer till heter av någon anledning i den här filmen just Frankenstein fast den i den förra filmen hade namnet Goldstadt.
Givetvis så åskar och blixtrar det så det räcker och blir över när familjen anländer till tågstationen och solen verkar ju aldrig gå upp i dessa trakter liksom det heller inte verkar finnas några löv på träden.

Byborna är givetvis fientligt inställda till familjen och speciellt Wolf med tanke på vad hans far ställt till med men han har som sagt inga andra planer med besöket än att få se slottet som är hans legitima arv.
Det dröjer ju dock inte länge förrän han hittar sin fars gamla övergivna laboratorium och dessutom hans gamla assistent Ygor som också av någon underlig anledning fått nytt namn i denna historia, han hette nämligen Fritz i den första filmen från 1933.


När Ygor avslöjar att även monstret lever men att han befinner sig i koma så vaknar plötsligt Wolf's experimentgener till liv, rustar upp laboratoriet och sätter igång med återupplivningsförsök vilket ju kommer att få ödesdigra konsekvenser.


Basil Rathbone som Wolf von Frankenstein är som sagt riktigt bra men mest minnesvärd är ju Bela Lugosi som hans assistent Ygor som verkligen strålar av filurig ondska. Tyvärr så känns inte Boris Karloff igen som monstret i denna film, han har inte alls samma dramatiska och känslosamma minspel som förut och hans karaktär känns lika stel som han  ju fysiskt i filmen är.
En annan sak som också är lite underlig i denna berättelse är att här kan han ånyo inte tala vilket han ju lärde sig i den förra filmen.


Trots alla oförklarliga avvikelser från dom förra filmerna så har regissören Rowland V. Lee gjort ett bra jobb och fotot av George Robinson är strålande där han verkligen behandlar ljus och skugga på ett enastående sätt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...