onsdag 7 juni 2023

Blood & Gold (2023)

 




Regissören Peter Thorwarth har satt ihop en film som mest går ut på att skjuta, knivhugga, krossa, bränna och spränga ihjäl nazister och det tycker jag att han har lyckats med på ett strålande underhållande sätt. Ibland så kan det bli lite för mycket av det goda i såna här filmer men här finns hela tiden en underliggande humor och ett fantastiskt foto av Marc Achenbach samt riktigt bra skådespelare som alla håller upp ett annars ganska enkelt manus på starka axlar.

När filmen börjar så slängs vi tittare direkt in i våldsamheterna, det är knappt så att man hinner ta ett andetag innan kulorna viner runt öronen. Det är i slutskedet av Andra Världskriget och den Tyska armén håller på att falla ihop. En grupp grymma SS-soldater under ledning av sadisten Von Starnfeld (Alexander Scheer) har fått reda på att det ska finnas en guldgömma i den lilla byn Sonnenberg och tänker lägga vantarna på den innan dom allierade anländer.
Innan dess så tänker han dock först ta hand om desertören Heinrich (Robert Masser) som hans män hänger i ett träd men bråttom därifrån så ser dom inte hur den unga kvinnan Elsa (Marie Hacke) smyger fram och skär ner Heinrich innan döden tagit hand om honom.

Visst har regissören och manusförfattaren Peter Thorwarth fått visuell inspiration av både Quentin Tarantino och Robert Rodrigues men han har gjort det här på sitt egna sätt och det riktigt bra. Det här är en westernfilm flyttad till Tyskland och Andra Världskriget, det är våldsamt rått, roligt, coolt och visuellt jäkligt snyggt och med allt detta så bryr man sig inte om den ganska enkla historien.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...