tisdag 12 februari 2019

Tågrånarna av Piers Paul Read (1978)



Org Titel:  The Train Robbers


Århundradets brott har det kallats, det stora tågrånet som ägde rum i augusti 1963 på linjen mellan Glasgow och London. Femton maskerade män stoppade tåget mitt på linjen och lyckades komma undan med postsäckar för 2½ miljoner pund, vilket idag kan räknas om till mer än 300 miljoner kronor. Scotland Yard satte in alla resurser dom hade och lyckades gripa dom flesta av rånarna som dömdes till mycket långa fängelsestraff. En av rånarna, Ronnie Biggs lyckades fly till Brasilien där han stannade tills år 2003 då han återvände till England.

Boken bygger på intervjuer som Piers Paul Read gjort med dom inblandade i fallet, rånarna och deras familjer, polisen, advokater och offren för rånet och det var faktiskt rånarna själva som vände sig till författaren för att berätta historien. Det är ju en fascinerande dokumentär historia där man får vara med om en enastående detaljrik planering med en mängd inledande mindre rån som sen till slut ledde fram till det som sedan dess gått under namnet Det Stora Tågrånet. Man får lära känna alla personer på djupet, förövarna och deras familjer man får följa med under det enorma polisarbetet som gjordes och vara med om den korruption som försiggick i kulisserna bland lagens företrädare. Här kan man verkligen säga att verkligheten överträffar dikten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...