måndag 4 februari 2019

Sköna Susanna och Gubbarna (1959)



Sköna Susanna och Gubbarna
1959
Sverige
Komedi
1 tim, 31 min


Den änglalikt vackra Susanna lever i en liten norrländsk by med sin buttre och ständigt svartsjuke man Joakim som också är traktens rikaste och mäktigaste bonde.
Hans svartsjuka är inte helt obefogad eftersom bygdens alla män suktar efter hans fru.
När alla byns gubbar förutom skolläraren och fjärdingsmannen beger sig in till stan på några dagar så kommer helt plötsligt en resande yngling till orten.


Den här filmen bygger ju lite halvlöst på den bibliska historien om Susanna som här spelas av den vackra men tråkiga Anita Strindberg även om det religiösa endast får ett litet utrymme i slutet när den mystiske Daniel (Sture Ström) kommer in mot byn över isen med en tänd lykta på huvudet, annars så är väl historien mer av en buskis där man har försökt vara lite vågad och visa så mycket hud som det gick att göra vid den här tiden.
Det är ju upplagt för ett erotiskt drama när alla förutom två gamla gubbar lämnar byn där då ett antal unga kvinnor blir som förbytta då den stackars unge Alfred (Acke Carlsson) kommer till orten bara för att få lite vila på vägen hem.
Skådespelarna är ju rätt usla trots en del kända namn som Adolf Jahr, John Elfström och Yngve Gamlin så i sin helhet så blir detta rätt sunkigt, det är den där erotiska spänningen som faktiskt håller uppe historien.


Regi:  Erik Strandmark
Manus:  Erik Strandmark & Bertil Schütt
Foto:  Åke Dahlqvist
Musik:  Jerry Högstedt & Fritz Sjöström

Skådespelare:
Anita Strindberg, Adolf Jahr, John Elfström,
Gunnel Edlund, Yngve Gamlin, Sture Ström,
Acke Carlsson, Erik Strandmark


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...