söndag 10 februari 2019

Nosferatu (1922)



Original titel: Nosferatu, Eine Symphonie Des Grauens



Den mystiske Greve Orlok (Max Schreck) letar efter en bostad i den tyska staden Wisbourg och den unge mäklarassistenten Hutter (Gustav von Wangenheim) skickas till hans slott i Transsylvanien för att ordna med kontraktet.
Affären görs upp men Hutter märker att allt inte står rätt till och att Greven döljer någonting bestialiskt.




Regissören F.W. Murnau hade ju tänkt att göra filmen efter Bram Stokers roman Dracula men lyckades inte köpa loss rättigheterna. Han beslutade ändå att göra filmen och ändrade namnen på dom inblandade, Dracula fick då heta Orlok istället och så gjorde han lite mindre ändringar i historien. Det här var filmbolaget Prana's första och sista film för Bram Stokers änka stämde bolaget och vann och det beslöts att alla filmkopior skulle förstöras men då var ett antal kopior redan ute i världen och det är ju alla cineaster glada för idag för den här stumfilmen räknas ju som en av dom stora skräckklassikerna och en av dom absolut bästa vampyrfilmerna.
Fotot av Fritz Arno Wagner är enastående och hans arbete med ljus och skuggor riktigt coolt och Max Schreck som spelar den blodsugande greven är ännu idag en riktigt läskig och obehaglig karaktär och faktum är ju att filmen faktiskt var förbjuden i Sverige ända fram till 1972 vilket ju är rätt fascinerande.
Ödsligt och mörkt, spännande obehagligt och riktigt bra.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...