tisdag 21 november 2017

Gold (2016)

Titel:  Gold
År:  2016
Land:  USA
Genre:  Drama, Äventyr



Kenny Wells är chef för gruvbolaget Washoe Mining, ett familjeföretag som nu är inne på fjärde generationen.
Det går inte speciellt bra och konkursen är nära när han kommer i kontakt med Michael Acosta som är säker på att det finns oupptäckt guld i Indonesien.


Det här är en film som verkligen går som en berg och dalbana.
Ena sekunden så är allt hopp ute och Wells lever mer eller mindre på gatan för att i nästa ögonblick ha miljontals dollar på kontot och sen i slutet av veckan ha kronofogden efter sig.

Filmen bygger på en verklig händelse men jag vet inte hur mycket av det som verkligen har hänt men om det bara är hälften som är sant så är det ju ändå en helt fantastisk historia.

Matthew McConaughey gör kanske här sin livs roll och är helt enastående som den kedjerökande, whiskeydrickande gruvägaren Kenny Wells som har talang för mineralletande men som definitivt inte klarar av att handskas med affärer och pengar vilket får konsekvenser inte bara för honom utan för alla runtomkring också.

Det är också en historia om stora mäktiga bolag som så fort dom hör talas om guld gör allt för att roffa åt sig så mycket som möjligt och där alla som står i vägen skyfflas undan samvetslöst.

Det är dramatiskt, tragiskt, spännande och så finns det en riktigt cool twist i slutet som givetvis inte ska avslöjas här.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...