onsdag 15 november 2017

Fargo (1996)





Jerry Lundegaard arbetar som försäljare på sin svärfars bilfirma men har hamnat i svåra ekonomiska problem och ser som enda utväg att låta kidnappa sin egen fru för att sen dela på lösensumman med dom två kidnapparna.
Dom två kidnapparna Carl och Gaear sköter dock det hela inte alltför smidigt så snart är den höggravida polisen Marge Gunderson brottslingarna på spåren samtidigt som Jerry sliter med att försöka spela bedrövad make.


Detta är en helt igenom fantastisk film av Bröderna Joel och Ethan Cohen från början till slut, manuset är enastående skruvat och dialogen superb i alla sina dialektala detaljer.
Skådespelarna är otroligt bra ända ner till minsta biroll och Frances McDormand som spelar polisen Marge fick också en välförtjänt Oscar för den rollen. Peter Stormare och Steve Buscemi som dom två kidnapparna är hysteriskt roliga och likaså William H. Macy som den hypernervöse maken till sin kidnappade hustru Jean. Regin är som sagt superb och fotot av Roger Deakins strålande ödsligt vackert.

Det är dramatiskt skruvat, sjukt roligt och våldsamt blodigt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...