onsdag 1 november 2017

Dimman (1980)

Org Titel:  The Fog
År:  1980
Land:  USA
Genre:  Skräck
Längd:  1 tim, 29 min



Den gamle sjömannen Mr Machen sitter på en strand några minuter innan 12-slaget omgiven av en samling nervöst lyssnande barn och berättar en historia om hur ett skepp på 1800-talet gått på grund utanför kuststaden Antonio Bay och att besättningen kommer att återvända för att utkräva hämnd på dom ansvariga.


Regissören John Carpenter och fotografen Dean Cundey som han ju även samarbetade med i Halloween har skapat en mäktig inledning på den här skräckfilmen där vi i korta klipp kastas mellan olika platser på orten och där någonting skrämmande håller på att växa till sig. Dom inledande 20 minuterna är enastående filmkonst.

Efter det så är det ju mer eller mindre en ordinär skräckhistoria där 100 år gamla algindränkta sjöbusar med allehanda läskiga mordvapen kommer tillbaka till platsen för deras död för att utkräva hämnd på dom ättlingar till dom bybor som en gång i tiden lurade dom i graven.

Skådespelarna är utmärkta i sina karaktärer och ibland så infinner sig en liten krypande läskig stämning trots att filmen ändå har 37 år på nacken och att dom där rött skinande ögonen på mördarbesättningen ser lite fåniga ut. 
Stämningsfull musik, säker regi av John Carpenter som verkligen kan det här med att hantera en bra spökhistoria och bra foto med såna där typiska 80-talsaktiga färgskalor som får vilken pastellpalett som helst att bli yr.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...