torsdag 13 juni 2024

Vera Cruz (1954)

 




Efter det amerikanska inbördeskriget så tar sig många amerikaner ner till Mexiko för att på ett eller annat sätt tjäna pengar på den revolution som pågår i landet. Den före detta sydstatssoldaten Benjamin Crane (Gary Cooper) träffar revolvermannen och mördaren Joe Erin (Burt Lancaster) och hans män och tillsammans så anlitas dom av Kejsaren Maximillian (George Macready) och Markisen Henri de Labordere (Cesar Romero) för att eskortera Grevinnan Marie Duvarre (Denise Darcel) till hamnen i staden Vera Cruz.

En på många sätt banbrytande westernfilm regisserad av Robert Aldrich som på sin tid var ovanligt rå och våldsam och som skulle bana väg för regissörer som Sergio Leone och Sam Peckinpah. Burt Lancaster och Gary Cooper är strålande i sina två helt olika karaktärer där den ena är en psykopat som enbart tänker på pengar och sig själv och dödar vem som än kommer i vägen medan den andre gärna vill tjäna en hacka men också att rättvisan och oskyldiga människor inte ska få komma emellan.

Välgjort, actionfyllt med strålande foto av Ernest Laszlo och mäktig musik komponerad av Hugo Friedhofer. En kul detalj är att vi i Joe Erins gäng kan se skådespelare som Ernest BorgnineJack Elam och Charles Bronson som ju ett antal år senare skulle bli stora i filmbranschen.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...