tisdag 18 juni 2024

Missouri Breaks (1977)

 




Den mäktiga ranchägaren John Braxton (John McLiam) har stora problem med hästtjuvar och när han och hans män får tag i en så tar dom lagen i egna händer och hänger honom.
Tom Logan (Jack Nicholson) som var god vän med den hängde anländer till staden och köper en mindre gård tillsammans med sina män Little Tod (Randy Quaid), Cary (Frederic Forrest) och Calvin (Harry Dean Stanton). Gänget tar Braxtons förman och hänger honom i samma träd och Braxton har ingen aning om att det är hans nya granne som ligger bakom dådet.
Hässtölderna fortsätter och samtidigt som Logans mannar rider över gränsen till Kanada för att stjäla hästar från gränspolisen så inleder Tom ett förhållande med Braxtons dotter Jane (Kathleen Lloyd) och hennes far anlitar den ökände problemlösaren Robert E. Lee Clayton (Marlon Brando) som på sitt egna sätt börjar att undersöka omgivningen och dess invånare. Han blir ganska snabbt intresserad av och misstänksam mot Tom Logan.

En annorlunda westernfilm regisserad av Arthur Penn som var så pass annorlunda att både publik och kritiker vände den ryggen när den kom 1976 men saker har ändrats med åren och idag så räknas den som en klassiker i genren. Jack Nicholson är helt strålande som Tom Logan och Marlon Brando gör ett bisarrt porträtt av en bisarr figur och tydligen så var han lika underlig under inspelningen av filmen, han struntade helt i manus och hittade på sina monologer utmed vägen och skapade en galen homosexuell färgglad mördare i dammig westernmiljö.

Filmen är dramatisk och till och från riktigt rolig och med bra skådespelare i mindre och större karaktärer.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...