måndag 17 juni 2024

Mannen från Västern (1958)

 





Link Jones (Gary Cooper) är på väg med tåg från staden Crosscut till Fort Worth där han ska anställa en lärarinna till orten Good Hope där han kommer ifrån. Vi som tittare blir dock misstänkta ganska snabbt att denne till synes timide och välklädde herre kanske inte riktigt är den han utger sig för att vara eller åtminstone har en del mörka hemligheter i sitt bagage.
Tåget blir överfallet på vägen av ett gäng busar och snart så befinner sig Link tillsammans med sångerskan Billie Ellis (Julie London) och spelaren Sam Beasley (Arthur O'Connell) kvarlämnade ute i ödemarken utan pengar och vapen.

Dom tre börjar att gå och kommer efter några timmar till en gammal gård som Link verkar känna till. Just på denna gård råkar tågrånarna gömma sig och Billie och Sam blir mäkta förvånade över att Link verkar känna ledaren för gänget, den brutale Dock Tobin (Lee J. Cobb).

Nu inleds ett psykiskt drama på gården, ett maktspel där gamla oförrätter ska betalas och nya konflikter också skapas mellan unga hetlevrade revolvermän och gamla rutinerade män och så denne sångerska som hamnar mitt emellan en historia hon inte vet något om och får dessutom försöka hantera, för henne nya förbjudna känslor.

Denna film regisserad av Anthony Mann skulle lika gärna kunna vara en pjäs på scen, det är dramatiskt och intrigfyllt och en för den tiden rätt ovanlig och nyskapande westernfilm.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...