lördag 22 juni 2024

Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

 


Original titel: Gorky Park



Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vinter i Gorkij Parken med både ansikten och huden på fingrarna bortskurna. Det finns alltså inga ledtrådar att gå på. Polisinspektören Arkady Renko (William Hurt) får ansvaret för utredningen och denne ärlige rakryggade polis försöker nu att på sitt egna sätt att komma vidare trots påtryckningar från både KGB och den egna polismyndigheten. På vägen mot lösningen så anlitar han antropologen Andreev (Ian McDiarmid) som ska försöka återskapa ansiktena på dom tre liken, han blir presenterad för den amerikanska affärsmannen Jack Osborne (Lee Marvin) som har kontakter bland eliten i Sovjet, den mystiska och vackra Irina Asanova (Joanna Pacula) som verkar ha ett förhållande med Osborne och dessutom känt offren och så den amerikanska polisen William Kirwill (Brian Dennehy) vars bror visar sig vara en av dom mördade.

En iskall och tung kriminalhistoria där vi på ett fascinerande sätt får följa en polis som helt opolitiskt försöker att lösa ett par mord i ett korrumperat klimat där ingen går att lita på och där minsta beslut och åsikt kan hamna hos fel myndighet.

William Hurt är strålande bra som Renko och man känner verkligen med honom när han hela tiden i ett motvindsklimat måste kämpa för varje steg framåt i en utredning som ingen egentligen vill ska lösas.

Mycket bra regi av Michael Apted, iskallt vackert foto av Ralf D. Bode och stämningsfull musik komponerad av James Horner.







tisdag 18 juni 2024

Missouri Breaks (1977)

 




Den mäktiga ranchägaren John Braxton (John McLiam) har stora problem med hästtjuvar och när han och hans män får tag i en så tar dom lagen i egna händer och hänger honom.
Tom Logan (Jack Nicholson) som var god vän med den hängde anländer till staden och köper en mindre gård tillsammans med sina män Little Tod (Randy Quaid), Cary (Frederic Forrest) och Calvin (Harry Dean Stanton). Gänget tar Braxtons förman och hänger honom i samma träd och Braxton har ingen aning om att det är hans nya granne som ligger bakom dådet.
Hässtölderna fortsätter och samtidigt som Logans mannar rider över gränsen till Kanada för att stjäla hästar från gränspolisen så inleder Tom ett förhållande med Braxtons dotter Jane (Kathleen Lloyd) och hennes far anlitar den ökände problemlösaren Robert E. Lee Clayton (Marlon Brando) som på sitt egna sätt börjar att undersöka omgivningen och dess invånare. Han blir ganska snabbt intresserad av och misstänksam mot Tom Logan.

En annorlunda westernfilm regisserad av Arthur Penn som var så pass annorlunda att både publik och kritiker vände den ryggen när den kom 1976 men saker har ändrats med åren och idag så räknas den som en klassiker i genren. Jack Nicholson är helt strålande som Tom Logan och Marlon Brando gör ett bisarrt porträtt av en bisarr figur och tydligen så var han lika underlig under inspelningen av filmen, han struntade helt i manus och hittade på sina monologer utmed vägen och skapade en galen homosexuell färgglad mördare i dammig westernmiljö.

Filmen är dramatisk och till och från riktigt rolig och med bra skådespelare i mindre och större karaktärer.







måndag 17 juni 2024

Mannen från Västern (1958)

 





Link Jones (Gary Cooper) är på väg med tåg från staden Crosscut till Fort Worth där han ska anställa en lärarinna till orten Good Hope där han kommer ifrån. Vi som tittare blir dock misstänkta ganska snabbt att denne till synes timide och välklädde herre kanske inte riktigt är den han utger sig för att vara eller åtminstone har en del mörka hemligheter i sitt bagage.
Tåget blir överfallet på vägen av ett gäng busar och snart så befinner sig Link tillsammans med sångerskan Billie Ellis (Julie London) och spelaren Sam Beasley (Arthur O'Connell) kvarlämnade ute i ödemarken utan pengar och vapen.

Dom tre börjar att gå och kommer efter några timmar till en gammal gård som Link verkar känna till. Just på denna gård råkar tågrånarna gömma sig och Billie och Sam blir mäkta förvånade över att Link verkar känna ledaren för gänget, den brutale Dock Tobin (Lee J. Cobb).

Nu inleds ett psykiskt drama på gården, ett maktspel där gamla oförrätter ska betalas och nya konflikter också skapas mellan unga hetlevrade revolvermän och gamla rutinerade män och så denne sångerska som hamnar mitt emellan en historia hon inte vet något om och får dessutom försöka hantera, för henne nya förbjudna känslor.

Denna film regisserad av Anthony Mann skulle lika gärna kunna vara en pjäs på scen, det är dramatiskt och intrigfyllt och en för den tiden rätt ovanlig och nyskapande westernfilm.







De Döda Flickorna i Skogen av Lotta Lundh (2022)

 



Det lilla samhället Sunnemo i Värmland hamnade i chock år 2012 då tonårsflickorna Alva och Matilde hittades brutalt mördade i en liten skogsglänta utanför byn. 10 år har nu gått och gärningspersonen är fortfarande på fri fot men nu har Kalla Fall Gruppen i Karlstad fått ärendet på sitt bord och börjar titta på händelsen med nya ögon och det dröjer inte länge förrän dom hittar en hel del oklarheter i den förra utredningen.

Den tredje berättelsen om Kalla Fall Gruppen i Karlstad med dom fem, helt olika personligheterna som av någon underlig anledning lyckas att samarbeta på et enastående sätt och lösa fall hur svåra dom än till en början verkar.
Spännade och dramatiskt obehagligt.







torsdag 13 juni 2024

Vera Cruz (1954)

 




Efter det amerikanska inbördeskriget så tar sig många amerikaner ner till Mexiko för att på ett eller annat sätt tjäna pengar på den revolution som pågår i landet. Den före detta sydstatssoldaten Benjamin Crane (Gary Cooper) träffar revolvermannen och mördaren Joe Erin (Burt Lancaster) och hans män och tillsammans så anlitas dom av Kejsaren Maximillian (George Macready) och Markisen Henri de Labordere (Cesar Romero) för att eskortera Grevinnan Marie Duvarre (Denise Darcel) till hamnen i staden Vera Cruz.

En på många sätt banbrytande westernfilm regisserad av Robert Aldrich som på sin tid var ovanligt rå och våldsam och som skulle bana väg för regissörer som Sergio Leone och Sam Peckinpah. Burt Lancaster och Gary Cooper är strålande i sina två helt olika karaktärer där den ena är en psykopat som enbart tänker på pengar och sig själv och dödar vem som än kommer i vägen medan den andre gärna vill tjäna en hacka men också att rättvisan och oskyldiga människor inte ska få komma emellan.

Välgjort, actionfyllt med strålande foto av Ernest Laszlo och mäktig musik komponerad av Hugo Friedhofer. En kul detalj är att vi i Joe Erins gäng kan se skådespelare som Ernest BorgnineJack Elam och Charles Bronson som ju ett antal år senare skulle bli stora i filmbranschen.









Ducka Skitstövel (1971)

 


Original titel: Giu La Testa



Den här filmen som finns med två titlar: Duck, You Sucker och A Fistfull of Dynamite är nog den minst kända av alla filmer regisserade av Sergio Leone och är lite ojämn men den är intressant och till och från både rolig och visuellt riktigt snygg. 
Den irländske dynamitarden John H. Mallory (James Coburn) stöter av en slump ihop med busen Juan Miranda (Rod Steiger) i Mexiko och deras möte kommer att förändra, inte bara deras liv utan hela den revolution som då pågår i landet.
Juan som till en början enbart är intresserad av pengar ser en möjlighet att använda Johns kunskaper i sprängning till att råna en känd bank i staden Meza Verde men under deras resa tillsammans så upplever dom och ser saker som till slut får dom att resa sig emot förtryckarna och ansluta sig till rebellerna.
Visst finns det en hel del politiska detaljer i den här historien men det är ändå samspelet mellan den iskalle irländaren John och otroligt charmige Juan som driver hela berättelsen framåt. Karaktären Juan är riktigt lik Tuco som spelades av Eli Wallach i Sergio Leones film Den Onde, Den Gode, Den Fule från 1966, en riktig buse men med ett stort hjärta innanför den skitiga skjortan.

Fotot av Giuseppe Ruzzolini är strålande och givetvis så har Leone som i alla hans filmer använt sig av kompositören Ennio Morricone för musiken. Det är roligt, explosivt, vackert och våldsamt trots att det är lite ojämnt.







Jack Murphys Lag (1986)

 


Original titel: Murphy's Law



Jack Murphy (Charles Bronson) är en trött och bitter polis som precis blivit lämnad av sin fru. Han tillbringar sin fritid med att dricka whiskey och spionera på sin exfru och hennes nya partner.
Någon förföljer dock Jack, mördar hans fru och hennes nya man och får det att se ut som om Jack är den skyldige.
Nu måste Jack fly från sina gamla kollegor och med på den resan så råkar han få den unga biltjuven Arabella (Kathleen Wilhoite) vilket ingen av dom två är speciellt förtjusta i.

Det är inte så vanligt att se Charles Bronson spela en polis som är så här på dekis och trött på livet och det är ju rätt intressant även om han är en skådespelare som inte direkt kryper in under huden på sina karaktärer. Han gör det som han gör i alla sina filmer, det är ingen större skillnad. Berättelsen är en ganska ordinär hämndhistoria även om mördaren överraskar en del.
En film regisserad av J. Lee Thompson som ligger strax under hyfsat i underhållningsvärde.





Dune: Part two (2024)

 




Paul Atreides (Timothée Chalamet) och hans mor Jessica (Rebecca Ferguson) befinner sig på ökenplaneten Arrakis efter att deras far och hela hertigdömet förråtts och utplånats. Efter en tid har dom accepterats av Fremennerna som befolkar planeten och leds av Stilgar (Javier Bardem). Paul hjälper dom nu i kriget mot Baron Harkonnen (Stellan Skarsgård) som för tillfället styr över kryddskördandet på planeten. 
Paul märker också en förändring inom sig, han börjar att få visioner och syner som till slut för med sig att Fremennerna tror att han är Lisan Al-Gaib som enligt en gammal tro är frälsaren som ska rädda Arrakis.

Precis som i den första delen av filmatiseringen som bygger på Frank Herberts roman från 1965 så är det Denis Villeneuve som står för regi och manus och han har verkligen byggt upp ett imponerande epos. Det är en ganska komplicerad historia och mängder med karaktärer som ska kommas ihåg men det är imponerande vackert, ett enastående foto av Greg Fraser
Det är det visuella som sätter sig och det man kommer ihåg av den här produktionen, det finns ett stort minus och det är huvudrollsinnehavaren Timothée Chalamet som jag personligen tycker är alldeles för tråkig och eftersom han gör den bärande karaktären så drar det ner en hel del på kvaliteten.

Visuellt fantastiskt är det och med en hel del bra skådespelare runtomkring huvudpersonen.









Journey to The Center of The Earth (2008)

 



Jag kan förstå att det kan vara svårt att överföra en klassisk roman till film men i det här fallet så verkar inte manusförfattarna William GrayThomas Baum och regissören T.J. Scott ens ansträngt sig för att den här historien ska följa originalberättelsen som ju skrevs av Jules Verne 1864.

Vetenskapsmannen Jonathan Brock (Ricky Schroeder) och hans brorson Abel (Steven Grayhm) blir kontaktad av den rika Martha Dennison (Victoria Pratt) som vill sätta ihop en expedition för att finna hennes man som försvunnit efter att ha sökt efter en ingång till jordens inre.

Regin är hafsigt utförd och skådespelarna väldigt ointressanta i sina karaktärer. Peter Fonda dyker upp som Professor Edward Dennison men är bara pinsam under den tiden han får vara med. Det enda som lyfter filmen är fotot av Philip Linzey som till och från är riktigt vackert.






tisdag 11 juni 2024

Hajar i Paris (2024)

 


Original titel: Sous la Seine



Marinbiologen Sophia Assalas (Bérénice Bejo) och hennes team råkar ut för en hajattack i Stilla Havet där bland annat hennes man och två kollegor mister livet. En sändare har dock lyckats att sätta på hajen.
Tre år senare så får Mika (Léa Léviant) som är miljöaktivist och jobbar för en organisation i Paris kontakt med sändaren som visar sig befinna sig i floden Seine, mitt i Paris. Nu är det Sophias sak att försöka övertyga polisen och borgmästaren i Paris att det simmar en enorm och livsfarlig haj i den flod där det snart ska bli en internationell triathlon tävling.

Historien känner man delvis igen, det har snotts en hel del från filmen Hajen men manusförfattarna verkar inte skämmas över det utan placerar här den människoslukande besten mitt i Paris för att åtminstone göra det hela lite annorlunda. Skådespelarna klarar sig bra i den här filmen som väl ska vara en skräckfilm men som mera drar åt katastrofhållet utan att jag för den skull ska avslöja vad som händer.
Regissören Xavier Gens Har tyvärr inte lyckats att få till några intensivt spännande eller läskiga scener, det är ganska uppenbart vad som ska hända härnäst så några överraskningar blir det aldrig. Hyfsat underhållande är det och med ett slut som nästan lovar en fortsättning.






Brottsplats: Gorkij Parken (1983)

  Original titel: Gorky Park https://youtu.be/H2XO39vz01M?si=X9_yr64dlb-vwaVl Vi befinner oss i 80-talets Moskva. Tre kroppar hittas en vint...