torsdag 31 maj 2018

Frankensteins Brud (1935)




Org Titel:  The Bride of Frankenstein
År:  1935
Land:  USA
Genre:  Skräck
Längd:  1 tim, 15 min


Efter att ha räddats från den brinnande kvarnen vilar Henry Frankenstein ut hos sin blivande fru Elisabeth och svär att lägga alla mänskliga experiment bakom sig.
Han är dock inte den enda som överlevde branden, monstret lever och irrar nu runt i bygden och sätter skräck i befolkningen.
Henry Frankenstein får besök av den mystiske Dr Pretorius som vill att dom ska arbeta tillsammans och skapa en levande varelse men Henry vägrar.
Doktorn ger sig dock inte utan tar med sig Henrys skapelse, kidnappar Elisabeth och tvingar Henry att återuppta sina experiment och skapa en kvinna åt monstret.


Regissören James Whale som gjorde den första filmen 1931 var inte intresserad av att göra en uppföljare men efter fyra år av tjat från filmbolaget så tackade han till slut ja och det får man väl säga var tur för om han lyckades enormt bra med den första historien så har han här pusslat ihop ett mästerverk med nyskapande specialeffekter av Jack Pierce och enastående foto av John J Mescall.

Han har utvecklat den tragiskt sorgliga biten med monstret som egentligen bara är ute efter en vän men på grund av sitt utseende bara betraktas som ett skräckinjagande monster.
En av filmhistoriens kändaste scener är ju när varelsen möter en blind man som ju inte blir skrämd för att han ju inte ser hans ansikte och där monstret då äntligen får känna på okonstlad och äkta vänskap.

Boris Karloff är fantastiskt bra som monstret och kan verkligen förmedla känslor under den där masken och allt smink. Man ler, gråter och lider med honom där han stapplar omkring i en värld som bara vill se honom död.

Frankensteins Brud är ju titeln på filmen men hon dyker ju inte upp förrän dom sista tio minuterna, vilket ju känns lite konstigt men detta är ju inte en detalj som drar ned på betyget på detta skräckdrama som är ett av dom bästa som gjorts.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...