onsdag 23 maj 2018

Korpral McB: Anmäld Saknad (1971)




Org Titel:  The Beguiled
Land:  USA
Genre:  Drama, Thriller
Längd:  1 tim, 45 min


Mitt under det Amerikanska inbördeskriget så hittar den unga Amy den svårt sårade nordstataren John McBurney utanför den bortglömda flickskolan ute på landsbygden mitt i sydstatarnas område.
Trots hans färg på uniformen så bär dom in honom på skolan och försöker behandla honom så gott det går.
När McBurney vaknar till liv så ser han sig omgiven av kvinnor som han inte vet om han kan lita på.
Ska dom ange honom eller har dom andra planer?

Den här filmen regisserad av Don Siegel kom tyvärr upp på biograferna i samtidigt med hans film Dirty Harry där också Clint Eastwood spelade huvudrollen och eftersom den filmen blev en sådan megasuccé världen över så försvann den här från repertoaren ganska snabbt vilket var synd för den är faktiskt riktigt bra.
Dessutom så lanserade filmbolaget den här filmen som en actionfilm vilket ju gjorde att dom som gick och såg den blev mäkta besvikna.

Det är filmad teater som lika gärna kunde ha satts upp på en scen där historiens kärnpunkt är den erotiska spänningen mellan dom här kvinnorna på skolan, deras lärare, kokerska och den skadade soldaten McBurney som ju verkligen är en fluga i spindelns nät där han hänger och sprattlar och till en början inte vet om eller när han kommer att lämnas över till sydstatsarmén.
När han inser att han nog ändå fått en fristad så börjar han istället ett psykologiskt parti schack där han spelar ut kvinnorna mot varandra och sår split i den annars så tajta gruppen.

Det är spännande, erotiskt, bra skådespeleri och snyggt foto av den legendariske Bruce Surtees.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...