tisdag 28 februari 2017

Film: Deepwater Horizon (2016)


Amerikanskt, Kinesiskt
Drama, Action

Regi:  Peter Berg
Manus:  Matthew Michael Carnahan & Matthew Sand
Foto:  Enrique Chediak
Musik:  Steve Jablonsky

Skådespelare:
Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich, Kate Hudson,
Douglas M. Griffin, Gina Rodriguez, James DuMont


Det är år 2010, 
platsen är den flytande oljeborrplattformen Deepwater Horizon
som är belägen några mil utanför Louisianas kust.

Historien bygger på den verkliga händelsen där BPs ansvarige på plats Donald Vidrine (John Malkovich) slarvar med säkerhetskontrollen av bottenfundamentet för att borrningsarbetet ligger efter schemat trots varningar från plattformschefen Jimmy Harrell (Kurt Russell).

Historien kretsar kring den eltekniskt ansvariga Mike Williams (Mark Wahlberg) som redan innan han kommer ut till plattformen för att tjänstgöra i tre veckor har onda aningar om att 
något kommer att hända.

Eftersom man vet att denna katastrof hände för bara några år sedan så är det ju en intensiv spänning redan från början trots att det tar en stund innan allting exploderar i ett inferno av eld och rök.

Regissören Peter Berg vet exakt vilka knappar han ska trycka på för att man som tittare ska sitta som fastnaglad redan från början och han har använt sig av alla filmiska knep och klassiska klyschor men även om man märker allt detta så faller man för dom ändå för att det är så infernaliskt skickligt gjort.

Det kanske är lite för mycket tekniskt snack om oljeborrning som ju en annan inte vet ett jädrans dyft om men annars så är detta en enastående välspelad, dramatisk och intensivt spännande film.  






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vera Cruz (1954)

  https://youtu.be/rUIVb32Qf9M?si=FIQsmJmcm4F1zQ7B Efter det amerikanska inbördeskriget så tar sig många amerikaner ner till Mexiko för att ...