lördag 18 februari 2017

Film: 7 Vågade Livet - "The Magnificent Seven" (1960)

Amerikansk
western

Regi:  John Sturges
Manus:  William Roberts, Walter Newman & Walter Bernstein
(Efter ett orginalmanus av Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto & Hideo Oguni)
Foto:  Charles Lang Jr
Musik:  Elmer Bernstein

Skådespelare:  Yul Brunner, Steve McQueen, Charles Bronson,
Eli Wallach, James Coburn, Robert Vaughn, Brad Dexter, Horst Buchholz


Banditen Calvera och hans gäng terroriserar en liten Mexikansk by,
dom stjäl maten, kidnappar kvinnor och skjuter den som opponerar sig.
Till slut får byborna nog och skickar tre män över gränsen till USA där dom ska försöka skaffa hjälp.


Den här filmen av John Sturges är en nyinspelning av Akira Kurosawas "De Sju Samurajerna" från 1954 men historien är förflyttad från Japan till 1800-talets USA.

Det är ju en imponerande ensemble som regissören John Sturges lyckats få ihop med Yul Brunner i spetsen men det var faktiskt inte likadant då när filmen kom för dom andra skådespelarna som ju blev stora sen var precis i början av sina karriärer här.

När man pratar om klassiker bland westerns så dyker ju alltid denna produktion upp och det är väl helt okey men personligen så tycker jag inte att den tillhör toppskiktet av filmer i den genren äve om jag egentligen inte har nåt speciellt att klaga på.

Historien innehåller ju dom klassiska hjältekaraktärerna och dom empatilösa skurkarna, fotot är oklanderligt och musiken svulstig så det förslår men den känns ändå lite stel och ibland tråkig.

Två timmars rätt sjysst pangpang underhållning är det dock och så är det som sagt var riktigt roligt att se alla dessa (då unga) skådespelare som nu är borta allihopa.









  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vera Cruz (1954)

  https://youtu.be/rUIVb32Qf9M?si=FIQsmJmcm4F1zQ7B Efter det amerikanska inbördeskriget så tar sig många amerikaner ner till Mexiko för att ...