onsdag 27 september 2023

Claes Rålamb - Maktspelare i Storhetstidens Sverige av Sten Westerberg (2012)

 



Claes Rålamb (1622-1698) var Statsråd, Riksråd, Överståthållare och Landshövding. Han arbetade under både Karl X Gustaf och Karl XI.
Han tillbringade en tid i Konstantinopel för att där försöka förmå Sultanen att vidtaga åtgärder som skulle gynna Sverige i kriget mot Polen.
Uppdraget misslyckades men han kom åter till Sverige med ovärderliga skatter i bagaget som fortfarande idag förgyller våra museer här hemma.
Han skapade Stockholms Auktionsverk som fortfarande är igång och som är världens äldsta i sitt slag och så skrev han boken Observationes Jura Practicae som har haft stor betydelse för rättsväsendet i Sverige.

Han tvekade aldrig att lufta sina åsikter hur obekväma dom än var och hamnade flera gånger i luven på både kungarna och adeln. Karl XI hotade honom med dödsstraff men som den skicklige politiker han var så klarade han sig undan detta.

Sten Westerberg har skrivit en fascinerande intressant biografi över, en för många okänd person under Sveriges tid som stormakt i Europa men en person med enormt inflytande och en som ställde till med en hel del rabalder bland överhögheten i vårt land. En person som var ovanligt modig och egensinnig i en tid där det kunde vara farligt att vara just detta.
En person som man faktiskt saknar i dagens politik.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...