söndag 16 juli 2017

Film: Den Amerikanske Reportern - "Whisky Tango Foxtrot" (2016)


Org Titel:  Whiskey Tango Foxtrot
År:  2016
Land:  USA
Genre:  Drama, Komedi, Biografi

Regi:  Glenn Ficarra & John Requa
Manus:  Robert Carlock
(Baserad på en bok som bygger på verkliga händelser av Kim Barker)
Producent:  Ian Bryce, Tina Fey & Lorne Michaels
Foto:  Xavier Grobet
Musik:  Nick Urata

Skådespelare:
Tina Fey, Margot Robbie, Martin Freeman, Alfred Molina, 
Christopher Abbott, Billy Bob Thornton, Nicholas Braun,
Stephen Peacocke, Sheila Vand, Fahim Anwar



Filmen "Den Amerikanska Reportern" eller som den heter i original "Whiskey Tango Foxtrot" från 2016 förvånade mig verkligen.
Jag hade inte läst någonting om den förutom att den skulle utspela sig i Afghanistan och att den byggde på verkliga händelser.

Både filmpostern (som kan ses ovan) och beskrivningen "dramakomedi" var ju väldigt missvisande.

Visst är det dramatiskt och visst innehåller den en stor portion humor men i grunden så är det ju en väldigt tragisk historia om den Amerikanska inrikesreportern Kim Baker (Tina Fey) som blir erbjuden att för några månader jobba som krigsreporter hos dom Amerikanska styrkorna i Afghanistan.

Där hamnar hon i en väldigt sluten grupp bestående av soldater, reportrar, fotografer och filmare från olika delar av världen som använder sex, droger, alkohol och så humor för att orka med det tuffa livsfarliga jobbet i ett land där man inte vet vem som är fiende eller vän och där det liv som vi västerlänningar är vana vid inte existerar.

Det visar sig ju ganska snart att Kim har en naturlig fallenhet för jobbet men hon är också ganska vårdslös och är farlig både för sig själv och dom hon arbetar med.

Filmen får ju givetvis en extra krydda av att man vet att den bygger på den självbiografiska boken "The Taliban Shuffle" av Kim Barker men egentligen så klarar sig den här filmen bra utan den vetskapen,
för den är riktigt bra.

Skådespelarna är perfekta i sina karaktärer.
Historien och fotot har den där dokumentära känslan som gör den så tajt även om den är inspelad i New Mexico och inte på plats i Afghanistan.

Spännande dramatiskt, tragiskt och med en hel del svart humor.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

From - Säsong 1 (2022)

  https://youtu.be/pDHqAj4eJcM?si=hdLAC6RoMTrBzECz En mardröm kan man väl bäst beskriva inledningen på den här första säsongen av From. Fami...