måndag 1 augusti 2016

The Impossible - "Lo Imposible" (2012)

Spanskt, Amerikanskt
drama

Regi:  J.A. Bayona
Manus:  Sergio G. Sánchez & María Belón
Producent:  Belén Atienza, Álvaro Augustin & Ghislain Barrois
Foto:  Oscar Faura
Musik:  Fernando Velázquez

Skådespelare:  Naomi Watts, Ewan McGregor,
Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast, Marta Etura, Sönke Möhring,
Geraldine Chaplin, Ploy Jindachote, Johan Sundberg, Jan-Roland Sundberg,
Douglas Johansson, Emilio Ricardi, Nicola Harrison
............................................................

En katastrof som den som drabbade Thailand 2004 är ju som ett smörgåsbord för en filmproducent egentligen men när det gäller just denna händelse så har det varit lite tabu att göra en film om det och det dröjde ända till 2012 innan det här dramat dök upp.

I denna film får vi följa en engelsk familj (på riktigt så var familjen från Spanien) som så många andra beslutat sig för att fira Jul i Thailand.
Idyllen varar i några minuter i början innan den enorma vågen drar in över semesterorten och förvandlar paradiset till en enda kaos av död och förstörelse.

Det är ett fantastiskt foto av Oscar Faura, det känns som om man själv kastas hit och dit i dom fruktansvärda vågorna och allting känns intensivt och obehagligt nära.

Historien koncentreras till en enda familj medans alla andra drabbade, sjukpersonal och hjälparbetare egentligen bara är skuggor i bakgrunden och det är väl  filmens svaghet om man nu ska dra frm en sådan.
Det blir väldigt personligt för just denna familj mens alla andra behandlas ganska ytligt.

Bra är det dock.
Det är intensivt dramatiskt, sorgligt och tragiskt men upplyftande med dom stunder av återseende och så ett par enastående skådespelare på det.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hackers (1995)

  https://youtu.be/Rn2cf_wJ4f4?si=opX69DeXZb9RyWfZ I mitten av 90-talet, datorerna som till största delen använts av företag börjar nu hitta...