torsdag 26 oktober 2017

Flykten Till Framtiden (2016)

Titel:  Flykten Från Framtiden
År:  2016
Land:  Sverige
Genre:  Komedi
Längd:  1 tim, 39 min



Allting tar sin början 1973 i Stockholm där den hjärtsjuke Svante som jobbar i en skivbutik med Bengan får veta att han har en obotlig hjärtsjukdom och att han kan dö närsomhelst.
Han sitter en kväll och väntar på tunnelbanan och skriker ut sin frustration över alla orättvisor när ett till synes hypermodernt tåg anländer som verkligen inte ser ut att vara från 1970-talet.
Svante kliver av vid nästa station bara för att inse att han befinner sig på samma perrong han lämnade för en stund sedan med den skillnaden att det nu är år 2016.

I ett tillstånd av chockartad förvåning så beger han sig hem till sin lägenhet där hans nycklar givetvis inte längre passar och som nu bebos av den unga Elsa som ju självklart efter Svantes berättelse tror att han rymt från närmaste dårhus.


Att kunna resa i tiden har ju alltid fascinerat och det har ju gjorts mängder med filmer i ämnet och denna som är regisserad av Ulf Malmros och hans fru Jaana Fomin tillför väl kanske inte direkt någonting nytt i den genren.

När det kommer till såna här historier och speciellt i denna där ju allting i det aktuella området finns kvar i båda tidsperioderna så finns det ju hur mycket förvecklingar som helst att leka med och det har ju verkligen filmmakarna gjort också och lyckats ordentligt bra med samtidigt som han vävt in en gullig kärlekshistoria och så lite allvar där ju Svante faktiskt desperat kämpar för sitt liv.

Det är egentligen bara i slutet som det känns som om pusselbitarna inte riktigt passar in i varandra men resan dit är så enastående rolig så denna detalj har jag överseende med.
Elias Palin som Svante är riktigt bra, Bengan som spelas av Henrik Dorsin är hysteriskt rolig och likaså Johan Ulveson som Svantes far och så har vi den otroligt charmiga Victoria Dyrstad som spelar Elsa som blir Svantes ledsagare i den moderna världen.

Riktigt roligt är det speciellt när dom håller till i 70-talet och en minnesvärd dialog mellan Svante och Elsa är ju när dom står i hennes lägenhet och dansar en tryckare då Elsa frågar:
-Vill du ligga?
-Näe, jag kan stå, det går bra, svarar då Svante.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kungens Hemliga Resa av Johan Gyllenswärd (2020)

  Under täckmantel så reser den svenska kungen Gustaf II Adolf i början av 1600-talet till Berlin för att fria till Maria Eleonora. Med på r...